Ziraat Odalarına bir tepkide UFK'dan

''En yanlış gerçekçi olmayan rekolteyi Ziraat Odaları açıklıyor''

info@karadenizekonomi.com / 20.07.2015

Ziraat Odalarına bir tepkide UFK'dan

Resmi olarak henüz açıklanmayan ama basına sızan haberlere göre Ziraat Odaları 2015 rekolte tahminine tepkiler gelmeye devam ediyor.600 bin ton olarak söylenen iddialara bir eleştiride UFK Başkanı Sebahattin Arslantürkten geldi.Arslantürk''Ziraat Odaları kamuoyunu yanıltmaktan vazgeçmeli'diye konuştu.

Ulusal Fındık konseyi başkanı Sebahattin Arslantürk'ün gündeminde de Ziraat Odaları ve açıklayacakları iddia edildiği 600 bin rekolte tahmini yer alıyordu.Aslantürk geçmiş dönemi hatırlatarak  2009 yılında yeni fındık kararnamesi ile fındık sektöründe bir çok şeyin değiştiğini belirterek popülist politikaları artık geride bırakmalıyız diye konuştu.Aslantürk''Son yıllarda açıklanan rekolte tahminlerine baktığımızda Ziraat Odaları'nın bu konuda rakamsal parametrelerde nederece yanıldığını hep birlikte görmekteyiz.Her yıl bilerek rekolteyi düşük açıklama çabası içerisine girmektedirler''dedi.

''En yanlış gerçekçi olmayan rekolteyi Ziraat Odaları açıklıyor''

Türkiye'nin fındıkta söz sahibi ülke olma özelliğini koruyabilmesi ve sürdürebilmesi için son yıllarda yaşanan düşük rekolte krizini mutlaka aşılması ve buna bağlı olarak da rekabet gücünün arttırılması gerektiği belirtildi. Arslantürk ziraat odaları asli olan zirai konulara zaman ayırmalı bugün rekolte düşüyorsa ,fındık bahçelerinde küllenmeden veya başka hastalıklardan bahsediliyorsa ziraat odaları fiyat konuşmayı,rekolte açıklamayı konuşmak yerine verimliliği ve zirai konuları konuşmalıdır.Ülkemiz de en yanlış gerçekçi olmayan rekolteyi açıklayan kurum rakamlara göre maalesef ziraat odalarıdır.

Üretim artışı ile ülkemizin rekabet gücünü korumak açısından çok önemlidir

Konuyla ilgili açıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındıkta kalite ve verimlilikteki düşüşe acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Arslantürk “'Ülkemiz Dünya fındık ihtiyacının yüzde 75'ine cevap veren üretimde lider bir ülkedir. Ancak son 10 yıldır üretim de özellikle iklim değişikliğinin de etkisiyle ülkemizin fındık rekoltesi düşük seyrediyor. Bunu ortadan kaldırarak rekabet gücümüzü olumlu katkı yapacak üretimi artırmalıyız. Fındıkta satış, özellikle de ihracat sorunumuz yoktur. Aksine üretim sorunu vardır. Bunun giderilmesi için verim ve kalitenin mutlaka arttırılması gerekiyor. Bunun için de son yıllardaki iyi tarım uygulamalarının daha da yaygınlaştırılması lazımdır.Bunun için yapılacak çalışmalara ziraat odaları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destek vermesi, üretim artışı ile ülkemizin rekabet gücünü korumak açısından çok önemlidir" dedi.

FINDIKTA 10 YIL SONRA NEREDE OLMALIYIZ ?

Son 10 yıl sonra fındık üretiminde nerde olmalıyız.Ziraat odaları üretime zirai konulara zaman ayırmalı bırakmalı bu fiyat rekolte işlerini,ülkemiz de ihracat değil,üretim sorunu yaşıyorsak ziraat odaları asli işlerine daha fazla zaman ayırmalıdır.Ülkemiz de düşük rekolte nedeniyle oluşan fındıktaki yüksek fiyatların diğer ülkelerde fındık dikim sahalarını artırdığına dikkat çeken Sebahattin Arslantürk "Ülke olarak 2023 ihracat hedefimiz için mutlaka 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız. Ülkemizin rekabet gücünü artırmak ve korumak zorundayız. Fındıkta 10 yıl sonra da yine dünya üretiminin en az yüzde 75'ini elinde bulunduran ülke konumunda olmalıyız" diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar