Bakanlıktan 2024'te 248 milyon euro hibe desteği! İşte IPARD III başvuru tarihleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 IPARD III Programı için takvimi açıkladı. Yeni dönemde 785 milyon avro hibe desteği sağlanacak ve uygulama alanı genişletilecek.

info@karadenizekonomi.com / 19.03.2024

Bakanlıktan 2024'te 248 milyon euro hibe desteği! İşte IPARD III başvuru tarihleri

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın TKDK tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvimi kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Bakan Yumaklı: "785 Milyon Avro Hibe Desteği Kullanılacak"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı'nın 2024 yılında başlayacak uygulama sürecinde 81 ile yaygınlaştırılacağını ve 7 yıl içinde 785 milyon avro hibe desteği sağlanacağını belirtti. Yumaklı, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları kapsamında bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplamda 44,7 milyar lira hibe desteği sağlandığını hatırlattı. Bu desteklerle ülkenin kırsal alanlarına hayvansal üretimden tarım ve su ürünlerinin işlenmesine, kırsal turizmden arıcılığa kadar geniş bir yelpazede 95 milyar liralık yatırım yapıldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

 

Yeni Dönemde Genişletilen Uygulama Alanı

Yumaklı, 2024 yılından itibaren uygulanacak olan IPARD III Programı ile 42 ilde uygulanan IPARD Programı'nın uygulama alanının ülke geneline yaygınlaştırılacağını açıkladı. Bu adımın, ülkenin her bölgesinden girişimcilerin tarım, gıda ve kırsal kalkınma alanlarında yapacakları yatırımlarda IPARD kaynaklarından yararlanmalarını sağlayacağını belirten Yumaklı, böylece ülkenin dört bir yanındaki yatırımcılar ve çiftçilerin hibe desteklerinden faydalanabileceğini dile getirdi.

Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler sonucunda IPARD III Programı'nın finansman kaynağının 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığını belirten Yumaklı, 2024 yılında yayınlanması planlanan başvuru çağrı ilanları kapsamında tarım, gıda ve kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara toplam 248 milyon avro hibe desteği sağlanması öngörüldüğünü ifade etti.

 

Çağrı ve Başvuru Dönemleri

Bakan Yumaklı'nın açıkladığı takvime göre, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için 21 Mart'ta, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme için haziran ayında, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için temmuz ayında ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için ağustos ayında çağrıya çıkılacağı, başvuru dönemlerinin ise sırasıyla mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları olacağı belirtildi.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar