Dünyadaki her şey kadınların eseri

İş dünyasının önemli kadın temsilcileri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ortak güç birliği vurgusu yaptı. “Dünyadaki her şey kadınların eseridir” diyen kadınlar, birleştiklerinde ve kendilerine inandıklarında başaramayacakları hiçbir şey olmadığını bir kez daha tekrarladı.

info@karadenizekonomi.com / 13.03.2023

Dünyadaki her şey kadınların eseri

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle iş dünyasının temsilcileri de özel açıklamalarda bulundu. Kadınların ortak talepleri daha özgür ve eşit bir dünya olurken; ortak çağrıları da birlikte hareket etme oldu.

BİZ İSTEDİĞİMİZ GİBİ YAŞAYACAĞIZ

Ahlatçı Holding Sosyal Medya Sorumlusu Bağdat Erzurumlu, tüm kadınları tebrik ederek, “Hepsinin ‘Emekçi Dünya Kadınlar Günü’nü yürekten kutluyorum. Kadınlara mesajım; hiçbir zaman pes etmesinler. Sürekli faaliyette ve sürekli haklarını, hukuklarını arasınlar. Susmasınlar, azmetsinler,  yılmasınlar ve yıkılmasınlar. Biz istediğimiz gibi yaşayacağız ve sürekli alanlarda olacağız. Haklarımızı arayacağız. Buradan bütün kadınlara yürekten sarılıyorum” dedi.

KADINLARIN UYANIŞLARINI GÖRÜYORUM

Hepasol Gübre Yönetim Kurulu Başkanı Semra Şahin ise 30 yıldır iş dünyasının içinde olduğunu ve sivil toplum kuruluşlarının gücünün farkında olduğuna dikkat çekerek, “Tarımsal yan sanayi bir ürün ve bu ürünleri çiftçimize ve ülkenin üretimine katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Aslında şehrim küçük Türkiye. Türkiye oranlarıyla çok farklı değil. Maalesef hâlâ yüzde 17-18’lerde seyrediyor. Ama yönetim kadrolarına baktığımızda özellikle son 10 yılda kadınlarımızı daha net görmeye başladık. Şehrimizde yüzde 78 ihracat yapan firmaların yönetim kurullarında artık kadınlar olduğunu görüyoruz. Akademik kadrolarda aslında kadınların aslında daha yoğun, daha sayınlarının fazla olduğunu görüyoruz. Kadınlarda bir uyanış ve farkındalık var. Artık kadınları her yerde görebiliyoruz. Bugün otobüs şoförü de sanayide çalışan kadınımız da var. Eğitim ya da kamuda çalışan kadınlarımız zaten vardı, iş dünyasında sayımız her geçen gün artıyor. Önümüzdeki 10 yıl, Çorum ve kadınlarımız açısından çok daha büyük güzel şeyler vadediyor. Kadınlara sadece kendilerinin farkında olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü biz yaratılış gereği doğuran, büyüten, üreten bir yapıya sahibiz. Sadece yaptıkları en iyi şeyi, girişime döksünler. Çok güzel yemek yapıyorlarsa iyi bir aşçı olabilirler. Çok güzel el sanatları yapıyorlarsa iyi bir tekstilci olabilirler. İstihdam ya da girişim noktasında sadece yaptıklarını ticarete döksünler” ifadelerine yer verdi.

KENDİSİNE İNANIRSA BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK

Uzman Klinik Psikolog Serra Külünkoğlu ise çocuk ergen ve yetişkinlerle çalışmaktığını, Giresun ve İstanbul’da danışan gördüğünü ve uzmanlığının yanı sıra endüstri psikolojisi alanında da çeşitli çalışmalarda bulunup, eğitim ve seminerler düzenlediğini belirtti.

Külünkoğlu, kadınların iş dünyasında büyük bir güce sahip olduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi: “Biz kadınlar olarak sosyo-kültürel engelleri aştığımız bu dönemlerde, gücümüzü gösterdiğimiz, özgüvenimizi arttırdığımız bir sürece girdik. Bunlarla birlikte, kaliteli iş gücümüzün artırılmasını da sağlamış bulunduk. Asrın felaketini yaşadığımız dönemde; psikolojik ilk yardım sürecini tamamlamış kadın bireylerimizin tekrar iş arama, çalışma hayatını ilk kez deneyimlemek için adım atma süreçlerin ön planda olacağını düşünmekteyim. Bu durum olumlu olması açısından kadın bireylerimizin yaşama inancını destekleyip, ruhsal anlamda yanlarında bulunup kendilerini dinç ve motivasyonlu davranacakları bir sürece girmelerini sağlamak hepimizin görevi. Kadınlarımıza kısa bir notum var: Öncelikle ‘Dünya Kadınlar Günü’müz kutlu olsun. Kadının en önemli değerlerinden biri olan en büyük gücü, zekâsı ve başarısıdır. Dünyadaki her şey kadınların eseridir. Ve bir kadın kendisine inanırsa başaramayacağı hiçbir şey yoktur.”

DAHA FAZLA ALANDA YER ALMALIYIZ

Giresun Genç İş Adamları Derneği Başkanı ve TÜRMOB Üyesi Zeliha Ödemiş, Türkiye'nin ekonomik ve politik yapısında kadınlara daha çok yer yer verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ödemiş, “Bugünlerde önceki dönemlerin Z raporunu alarak kadınların politik, siyasi, üretim ve yönetim alanının ne kadar rol aldığını değerlendirmemiz lazım. Geçmiş dönemlere baktığımızda Türk kadınının donanımlı,  üretken ve yaratıcı kimliğine baktığımızda bu alanlarda yeterli potansiyelde kullanılmadığını düşünüyorum. Kendi ilimizden de yola çıkarak kadın istihdamının Giresun'da ve Türkiye'de de daha çok arttırılabileceğini düşünüyorum. Yüzyılın felaketi olan ve 11 ilimize çok şiddetli şekilde etkileyen bir deprem felaketi yaşadık. Bu dönemde deprem bölgesindeki depremzede kadınların da ve Türkiye çapında kadınların politik sosyal ve ekonomik alanlarda rolünün arttırabileceği yeni alanlar keşfedilebilir ve kadın kooperatiflerinin sayıları arttırılabilir. Özellikle bu illerdeki kadın depremzedelerimizi yönelik kendi yeteneklerini kullanabilecekleri yeni iş imkânları diğer illerde sağlanabilir. Uzman eczacıyım, eczacılık mesleğinde yüzde 80 oranında kadınlar tercih ediyor. Hizmet verdiğimiz güzellik sektöründe de yetenekleri gereği kadın çalışanlarla bu işi icra etmekteyiz. Kadın çalışanlarımızın bu yeteneklerini geliştirmesi için uluslararası sertifikalı alabilecekleri alanlara çalışanlarımızı yönlendirmekteyiz. Türk kadınının yetenekli, donanımlı, vizyon sahibi olduğunu düşünüyorum. Ekonomik alanlarda yönetici olarak ve politik alanlarda daha fazla rol alması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar