İhracatçılara yeşil pasaport

Türkiye, ihracatçı firmalara yönelik yeni bir teşvik modelini devreye alıyor. 2017/9962 sayılı kararla belirlenen esaslara göre, son üç yıl içinde yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan firmaların temsilcilerine hususi damgalı pasaportlar verilecek.

info@karadenizekonomi.com / 22.11.2023

İhracatçılara yeşil pasaport

Bu kapsamda, 2020, 2021 ve 2022 yıllarındaki performanslarına göre belirlenen kategorilere göre ihracatçı firmalara pasaport ayrıcalığı tanınacak. Verilen pasaport sayısı, firmanın yıllık ortalama ihracat miktarına bağlı olarak belirlenecek:

500 bin ABD doları ile 10 milyon ABD doları arasında olan firmalara 1 pasaport,

10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmalara 2 pasaport,

25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmalara 3 pasaport,

50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmalara 4 pasaport,

100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmalara ise 5 pasaport.

Başvurular, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek. Hak kazananlar arasında firma sahipleri, ortakları ve çalışanları yer alacak. Tüzel kişi olması durumunda ise tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanları da bu ayrıcalıktan faydalanabilecek.

Ancak, başvuru yapanların belirli suçlardan mahkum olmamış olması şartı aranacak. Süresi geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmamış, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamaları gerekiyor.

Müracaatlar, ilgili firma yetkililerinin üye olduğu İhracatçı Birlikleri aracılığıyla yapılacak. Müracaat sürecinde, yetkililerin firma temsilcisi olduklarına dair belgelerin incelenmesinin ardından onay süreci başlayacak. Onay sonrasında ilgili İl Nüfus ve Hususi Vatandaşlık Damgalı Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapılabilecek.

Bu ayrıcalıklardan faydalananların, belirlenen şartları süresi içinde kaybetmeleri durumunda pasaportlarını derhal iade etmeleri gerekecek. Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocukları uygulamadan yararlanamayacaktır. Türkiye, bu teşvik sistemiyle ihracatçı firmalarına ek avantajlar sunarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar