İş dünyasının 2024 öngörüleri: İlk yarı zorlu, ikinci yarı ise...

Dünya genelindeki savaşlar ve krizlerle belirlenen zorlu bir dönemin ardından, iş dünyası gözlerini 2024'e çeviriyor. Karadeniz Ekonomi Gazetesi, sektörün önde gelen temsilcilerine bu yılı ve 2024 beklentileri hakkındaki görüşlerini sordu.

info@karadenizekonomi.com / 2.01.2024

İş dünyasının 2024 öngörüleri: İlk yarı zorlu, ikinci yarı ise...

İş dünyası liderleri, önümüzdeki dönemin zorluğuna dikkat çekerken, beklentilerini ve stratejilerini paylaştı İşte, iş dünyasının önde gelen isimlerinin 2024 beklentileri ve stratejileri!

Ali Altınel, Altınel Grup Yönetim Kurulu Başkanı: "Enflasyonla Mücadelede Radikal Kararlar Alındı"

Ali Altınel, Altınel Grup Yönetim Kurulu Başkanı, dünyada artan enflasyonun Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, "Son 1-2 yıl içinde enflasyon %8-12 aralığında seyretti. Ancak bugün %60-70'lere ulaştı. Merkez Bankası radikal kararlar alarak faizleri artırma yoluna gitti. Enflasyonla mücadelede kullanabileceğimiz en etkili silah faiz. Faiz artışlarıyla birlikte piyasada durgunluk yaşanabilir, ancak bu acı bir reçete, gelecek için atılması gereken bir adımdır" dedi.

Turgay Ömür, Bentaş Bentonit CEO'su: "Türkiye'de rekabet zorlaşıyor"

Bentaş Bentonit CEO'su Turgay Ömür, pandeminin tedarik zincirini olumsuz etkilediğini belirterek, "Enflasyon, maliyetleri ve karlılığı zorluyor. Avrupa'da işçilik maliyeti yükselirken, Türkiye'de rekabet zorlaşıyor. Merkez Bankası'nın faiz artışları perakende sektöründe daralmaya neden olabilir. Ancak bu, enflasyonu kontrol altına almanın tek bir yolu ‘’şeklinde konuştu.

Mert Akbulut, Evrosan Makine Yönetim Kurulu Üyesi: "Makine Sektörü Seçim Belirsizliğiyle Durgun Geçti"

Evrosan Makine Yönetim Kurulu Üyesi Mert Akbulut, 2023'ün ilk çeyreğinde seçim belirsizliğinin iç piyasalarda durgunluğa neden olduğunu ifade ederek, "Fındık üretimi talebini artırdı, ancak finansman zorlukları nedeniyle yerelde makine yatırım talebi azaldı. Şirket olarak lazer kaynak ve abkant pres makinesiyle üretim hattımızı güçlendirdik. 2024'te genişleme ve makine yatırımları planlıyoruz" dedi.

Vennas Akyol Haznedar, Venn Group Yönetim Kurulu Başkanı: "2024 Uzun Vadeli Kredilerle Daha İyi Geçebilir"

Venn Group Yönetim Kurulu Başkanı Vennas Akyol Haznedar, 2023'ün zor bir yıl olduğunu belirterek, "Kur korumalıdan çıkış ve uzun vadeli kredilerin açılması piyasada güven yarattı. 2024'te uzun vadeli kredilerin açılmasıyla daha sakin bir dönem geçebilir. Ancak krediler açılmazsa ve KOBİ'lere kaynak yaratılmazsa, 2024, 2023'ü aratır" dedi.

Doğa Gümrük Müşavirliği YKB Cenk Öncel: "Maliyetler bizi çok zorladı"

Doğa Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Öncel ise  şirketlerin kur artışları, diplomatik sorunlar ve artan maliyetlerle mücadele ettiğini belirterek, "Stabil bir 2023 geçirmeye çalıştık, ancak maliyet kısmında zorluk yaşadık. TL üzerinden alımları artırdık, ancak tüketiciye yansıtamadığımız sorunlar yaşadık" dedi. Öncel, 2024'e yönelik olarak ise, yeni ekonomi bakanı ve merkez bankası başkanının değişimiyle güvenin arttığını belirterek, "Uzun vadeli kredilerin açılmasıyla biraz daha sakin bir yıl geçebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Edar Araştırma Şirketi YKB Eda Serbest:  "Mayıs ayından sonra rahatlayacağız"

Edar Araştırma Siyasal Danışmanlık ve Kamuoyu Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Eda Serbest, depremler, seller ve ekonomik krizlerin ardından 2024'e yönelik daha iyimser bir bakış açısıyla yaklaştıklarını dile getirerek, "Merkez Bankası'nın projeksiyonlarına güvenerek ekonominin düzeleceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Açıklanan rakamların olumlu bir seyir gösterdiğini belirten Serbest, mayıs ayından sonra güçlü bir ekonomiye adım atmayı beklediklerini ifade etti.

Ayyıldız Şirketler Grubu YKÜ Hakan Ayyıldız: "Ekonomik kısıtlamalar devam edebilir"

Ayyıldız Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ayyıldız, Ekonomi politikaları, enflasyon ve alım gücündeki daralmanın sektörü etkilediğini belirterek, uzun vadeli politikaların önemine vurgu yaptı.Ayyıldız, ekonomik kısıtlamaların devam etmesini beklediklerini ifade ederken, asgari ücret seviyelerinde çalışanların zorlanabileceğini söyledi. Ortadoğu'daki savaş hali durumunda ülkenin alacağı politik tavır ve bunun ekonomik dengelere etkilerine değindi. Türk toplumlarının birbirine destek olması gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, Türk devletlerinin birliği ve Türk geleneklerinin dünya barışında etkili olacağını belirtti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar