Keneyi Çıkardınız, Peki Sonra? 10 Gün Kuralını Unutmayın!
Kırım-Kongo’ya karşı 10 gün kuralı: Keneyi çıkarın ama çıplak elle dokunmayın! Ordu Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ufkun Yıldırım uyardı: “Her kene hastalık bulaştırmaz ama her ihtimali göz önünde bulundurmalıyız” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 14.07.2025

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene tehlikesi yeniden gündemde. Ordu Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, bölgede yaygın olarak görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Yıldırım, bu hastalığın özellikle Nisan ve Kasım ayları arasında daha sık görüldüğünü belirtti.Dr. Yıldırım, "Bu hastalık yüksek öldürücülüğe sahip. Her yıl Türkiye'de onlarca vakaya rastlanıyor. 2002-2018 yılları arasında yaklaşık 11 bin vaka kaydedildi, 527’si ölümle sonuçlandı. Yani mortalite oranı yüzde 5" dedi.
Belirtiler grip gibi başlayabilir
Kenenin vücuda tutunmasından 1 ila 10 gün içerisinde hastalığın semptomlarının görülebileceğini ifade eden Yıldırım, “Yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerle başlayabilir. Bu aşamaya prehemorajik dönem diyoruz. Ardından iç ve dış kanamalar başlayabilir ve hastalık ölümcül seyredebiliyor” diye konuştu.
Korunma yolları neler?
Kene ısırmalarına karşı alınabilecek önlemleri de sıralayan Yıldırım, “Açık renkli ve vücudu tamamen örten giysiler tercih edilmeli. Kenelerin daha rahat fark edilmesini sağlar. Bağ-bahçeye gidildikten sonra tüm vücut, özellikle kıvrımlı alanlar dikkatle kontrol edilmelidir” dedi.Kene vücuda tutunduğunda çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Eldiven, bez veya naylon poşet yardımıyla keneyi sağa sola çevirmeden, ani hareket yapmadan düz bir şekilde çıkarmak gerekir. Çıkardıktan sonra antiseptik solüsyon, alkol veya sabunlu su ile bölge temizlenmeli” ifadelerini kullandı.
Semptomlar başlarsa beklemeyin
Kene ısıran kişinin 10 gün boyunca yüksek ateş ve vücut ağrısı gibi belirtiler açısından kendini takip etmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Semptom oluşursa ya da yakın bir sağlık kuruluşu varsa vakit kaybetmeden başvurulmalı. Tahlil yapılır, trombosit düşüklüğü ve karaciğer enzimlerine bakılır” dedi.Hastalığın henüz kesin bir tedavisinin bulunmadığını aktaran Yıldırım, “Ribavirin isimli bir antiviral ilaç kullanılıyor ama bu hastalığa özel değil. Hastaya semptomlarına göre destek tedavisi veriliyor. Ne yazık ki henüz etkili bir aşısı da yok” şeklinde konuştu.
Ordu’nun güney ilçeleri risk altında
Ordu’nun özellikle Tokat ve Sivas sınırında yer alan ilçelerinde vakaların görülebildiğini kaydeden Yıldırım, “Korgan, Kumru, Aybastı, Akkuş ve Mesudiye gibi ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları ve veterinerler de ekstra dikkat etmeli” uyarısında bulundu.
Çok Okunanlar







Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2025-07-14 10:58
Şehir | Levant |
---|---|
TMO | 130 TL |
GİRESUN | 166,50 TL |
ORDU | 167,25 TL |
DÜZCE | 166,00 TL |