Kira anlaşmazlıklarının çözümünde yeni dönem başlıyor: Zorunlu arabuluculuk

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamaya göre, kira anlaşmazlıklarının çözümünde yeni bir dönem başlıyor. 1 Eylül itibariyle kiracılar ve ev sahipleri, mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk sürecine girmek zorunda.

info@karadenizekonomi.com / 11.09.2023

Kira anlaşmazlıklarının çözümünde yeni dönem başlıyor: Zorunlu arabuluculuk

 

1 Eylül 2023 itibarıyla yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla ilgili olarak Adalet Bakanı Tunç, arabuluculara ilginin yoğun olduğunu bildirdi.

 

Konu hakkında açıklama yapan Avukat Yavuz Günday, 7 Haziran 2012 tarihli 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun, kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıkları da kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti. Artık kiracılar ve ev sahipleri, kira sözleşmesinden doğan anlaşmazlıklarda arabulucuya başvurmadan mahkemeye gidemeyecekler. Bu yeni düzenleme, kira uyuşmazlıklarının daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

 

Arabuluculuk süreci, tarafların iletişim sorunlarını çözerek kira bedeli, tahliye süreci ve komşu sorunları gibi konularda anlaşmalarını sağlıyor. Ayrıca, arabuluculuk ile kiracılar ve ev sahipleri, kendi aralarında yeni kira sözleşmeleri düzenleyebilirler. Avukat Günday, bu yeni düzenleme ile mahkemelerin dava yükünün hafifletilmesi ve tarafların dava masrafı ödemeden sorunlarını çözmelerinin amaçlandığını vurguladı.

 

Kira anlaşmazlıklarının arabuluculuk süreci

 

Ayrıca, arabuluculuk sürecinin taraflara hızlı bir çözüm sunarak, hem kiracıların hem de ev sahiplerinin sorunlarına aktif bir çözüm getirmesi bekleniyor. Sürecin ayrıntılarına değinen Avukat Günday, arabuluculuk başvurusu yapmanın zorunlu hale geldiği tarihten itibaren arabulucunun 4 hafta içinde süreci tamamlaması gerektiğini belirtti. Arabuluculuk ücretinin Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirleneceğini ve taraflar arasında farklı bir anlaşma yapılmadıkça eşit şekilde ödeneceğini söyledi. Ancak bir tarafın arabuluculuk sürecine katılmaması durumunda, anlaşamama tutanağı düzenleneceğini ve katılmayan tarafın, dava açıldığında arabuluculuk ücreti ve yargılama giderlerinden sorumlu olacağını vurgulayan Avukat Günday, istisnaları da açıkladı. İcra takibi itiraza uğradığında ve takibin durdurulmasına karar verildiğinde icra takibinin kaldırılması ve iptali davalarında arabuluculuk şartının geçerli olmadığını belirtti.

 

Kiracılar ve ev sahipleri için ikinci bir şans

 

Yeni düzenlemeyle kiracılar ve ev sahipleri, mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk sürecine katılarak sorunlarını çözmek için bir şans daha bulacaklar. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu uygulamanın adil bir çözüm sağlamaya yardımcı olacağını ve arabuluculara olan ilginin yoğun olduğunu söyledi.

 

Yaren kaya

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar