Şenocak: 'Fındık Üretimindeki Destek Politikaları Gözden Geçirilmeli'

Şenocak Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, fındık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 23.10.2023

Şenocak: 'Fındık Üretimindeki Destek Politikaları Gözden Geçirilmeli'

Ordu ve Giresun gibi fındık üretiminin yoğun olduğu illerde uygulanan alan bazlı destekleme politikasının mevcut durumu eleştiren Şenocak, bu politikanın revize edilmesi gerektiğini belirtti. Bölgelerindeki ortalama ailenin bir ton fındık ürettiğini ancak bu üretimin büyük bir kısmının giderlere gitmekte olduğunu ifade eden Şenocak, devlet desteklerinin de düşük olduğunu dile getirdi.

Özellikle eğimli arazilerde yapılan fındık üretimine verilen desteklerin, bölge ekonomisine ve üreticilere yeterli katkıyı sağlamadığını belirten Şenocak, "Eğimli arazi" adı altında alınan desteklerin yüzde 6 eğimli arazileri kapsadığını ve bu durumun üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca, 2009'da başlayan destekleme politikasının zamanla değer kaybetmesi ve düşük kalmış olması, üreticilerin motivasyonunu düşürebileceğini söyledi.

Şenocak, fındık üreticilerini desteklemek adına bu politikada acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer bu politika değişmezse, bölge insanı fındık üretiminden vazgeçip göçe zorlanabilir. Fındık üreticisiyle Düzova'da büyük miktarlarda fındık üreten üretici aynı kefeye konulmamalıdır. Bu haksızlık ve yanlış politika, bölge ekonomisini ve tarımını ciddi şekilde etkilemektedir." dedi. Şenocak, alan bazlı desteklemelerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar