Ordu, Mera Hayvancılığı Yetiştirme Bölgesi Oldu

Ak Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu ilinin, mera hayvancılığı yetiştiriciliği bölgesi olarak belirlendiğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 4.11.2016

 Ordu, Mera Hayvancılığı Yetiştirme Bölgesi Oldu

Milletvekili Ergün Taşçı’nın yazılı açıklaması şöyle: Sayın Başbakanımız Binali YILDIRIM tarafından ilan edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni destekleme modeli olan Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan ilk kararda; Mera varlığı, yetiştirici kültürü ve iklim yapısının uygun olduğu başta Doğu Anadolu Bölge illeri olmak üzere toplam 25 il mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi olarak belirlenmişti. İlimiz bu destekleme kapsamı dışında tutulmuştu.

Konuyu yakından takip ederek Başbakanlık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmeler sonucunda Ordu İlimiz de bu desteklemenin kapsamına alınması sağlamış bulunmaktayız. Havza bazlı destekleme kapsamında yapılacak olan hayvancılık desteklemeleri kapsamında Meralar daha etkin ve verimli kullandırılmak maksadıyla birtakım tedbirler alınacaktır.

Bu kapsamda Mera Kanununda değişiklik yapmak suretiyle meralar, ıslah etmek ve ticaret konu olmamak şartıyla sektörün kaba yem ihtiyacını karşılamak 

amacıyla hayvancılık yapan üreticilere kiralanacaktır. Bu kapsamda 3 yıl içerisinde 1 milyon hektar alanda ıslah amaçlı mera kiralaması hedeflenmektedir. Ayrıca, yem bitkileri üretimini artırarak üretim maliyetini düşürmek için, Havza Bazlı Destekleme Modeli ile 941 havzanın tamamında yem bitkileri destekleme kapsamına alınmıştır.

Buzağı desteğini daha yüksek ödenecektir. Yetiştirici bölgesinde doğan, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri her buzağı için ilave 200 TL prim ödenerek toplamda buzağı desteği 750 TL’ye kadar çıkarılacaktır. Buzağılara yüksek teşvik vermek suretiyle, üreme programlarını yaygınlaştırmayı, buzağı doğumlarını teşvik etmeyi ve doğan buzağıları hayatta tutmayı hedeflenmektedir. Böylece, toplam anaç sığırlarımızdan etkin sürü sağlığı ve yönetimi ile 600 bin baş ilave buzağı elde etme imkânı oluşacaktır.

Hayvancılık işletmelerinin altyapısı iyileştirilecek, modern ahır ve ağıl yapımında, Hayvan sağlığı ve hayvan refahı standartlarına sahip, bölgenin coğrafi şartlarına uygun ahır ve ağıl yapımına %50 hibe desteği verilecektir.

Besi Sığırcılığına Uygun Düve Alımı Teşvik Edilecektir. Mevcut hayvancılık işletmelerinin altyapılarını iyileştirilmesi ve ölçeğini büyütülmesi hedeflenmektedir. Et sığırcılığına uygun düve alımına %30 hibe desteği verilecektir. Bu proje kapsamında; mera hayvancılığı yetiştirici bölge illerinde 3 yılda 250 bin baş, altyapısı uygun diğer illerimizde ise 100 bin baş olmak üzere, et verimi yüksek toplamda 350 bin baş gebe düve ülke sürüsüne katılmış olacaktır.

İlgili kararın İlimiz ve Ülkemiz Çiftçilerine hayırlı olmasını dilerim kamuoyunun bilgisine sunarım.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar