Ordu'da mesleklerinde ilk olan kadınlar unutulmadı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Ordu'nun mesleklerinde ilk olmuş ve ilk ödüle layık görülen altın kadınları belirlendi.

info@karadenizekonomi.com / 11.03.2024

Ordu'da mesleklerinde ilk olan kadınlar unutulmadı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Asanart Engelsiz, Kültür, Sanat Ve Eğitim Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Ayrıca mesleklerinde ilk olan Ordulu kadınları da unutmayan dernek açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde dokuma işçileri daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlıyor. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ile olaylar büyüyor. Fabrikada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi ne yazık ki can veriyor.

Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasını ilk olarak 1977 yılında kabul etti. Bu gün de her 8 Mart'ta; yıllar önce hak arayışı için acı bir şekilde can veren emekçi kadınların anısına, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında anmalar yapılmaya devam ediliyor.

Türkiye 1926-1934 yıllarında gerçekleştirilen Atatürk Devrimleri ile kadınların sosyal, kültürel alanlarda, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. Cumhuriyetin kurulması ile kadınlarımız bilim dünyasında, yüksek eğitimde, meslek sahibi olmada, kamu alanlarında, iş yaşamında rahat ve emin adımlarla çağdaş medeniyet koşullarından yararlanabilmişlerdir.

Hayatın her alanında kadının istediği zaman başaramayacağı bir şey yoktur. Dünya Kadınlar Günü, haklarından vazgeçmeyen, cesurca savaşan ve ayrımcılıklara ses çıkaran güçlü kadınların dünyaya bıraktığı en özel mirastır. Asanart Derneği olarak; kendi ayakları üzerinde duran, kendilerine toplumda alan açarak ilkleri başaran, cesaretleri ile başka kadınlara ilham olan, genç kızlarımıza rol model olabilecek kadınlarımızı henüz hayattayken övgüye ve ödüle layık gördüğümüz birbirinden değerli 16 kadını gönülden kutluyoruz.

Gelenek olarak sonra ki yıllarda da devam edecek olan ‘ ORDU ALTIN KADIN ÖDÜLLERİ’ bir araştırma çalışmasıyla ilk kadınları belirlerken mesleklerinin özel durumlarına bakılarak ve başarıya ulaştıkları tarih akışını gözeterek sıralama yapıldı, ve hepsi birbirinden kıymetli 16 kadınımız çıktı karşımıza. Bu kıymetli 16 kadınımızın dışında alanlarında zorluklarla mücadele ederek ilkleri başaran ve hayatta olmayan kadınlarımızı da rahmetle anıyoruz.

Ordu’muzun mesleklerinde ‘İLK OLMA’ özellikleriyle ödül almış kadınlarımıza ödülleri; 12 Mayıs 2024 tarihinde yani anneler gününde düzenlenecek bir ödül gecesiyle kendilerine takdim edilecektir. Ordu’muzun bu yıl ilk ödül almış kadınları bir sonraki yılın yine kendi alanlarında başarılı olmuş kadınlarının seçilmesinde jüri üyesi olarak görev alacaklardır. Böylece kadınlarımızın başarılarını Ordu'ya, Türkiye'ye, Dünya’ya duyurmaya devam etmeyi amaçlamaktayız.

8 Mart günleri belleklere kazınan şiddet görselleri yerine, kadınlara ithaf edilen bu özel günde kendi alanlarında ilkleri yaşayan Başarılı, Lider ve Güçlü kadınlara ödüller vererek genç kızlarımıza da yeni ufuklar açılmasına öncülük etmek, ülkemizde de şiddet görmüş kadınlar yerine huzurlu, mutlu ve geleceklerinden umutlu kadınlar görmek istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadınların özgürce, korkmadan, ölmeden ve öldürülmeden yaşayabildiği bir dünya diliyoruz.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINDA,

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNDE, ORDU'NUN MESLEKLERİNDE İLK OLMUŞ VE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ALTIN KADINLARI;

1. ORDU ALTIN KADIN ÖDÜLLERİ

1 - EMİNE VİLDAN YEŞİLTEPE

( Türkiye'nin, Ordu'nun İlk Kadın Banka Müdür Yrd.)

2 - BİNNUR KANDEMİR

( Ordu'da İlk Kadın Belediye Başkan Adayı )

3 - CAVİDAN TERCAN

( Ordu'nun İlk Kadın Başhekimi )

4 - AYŞE TAŞ

( Ordu'nun İlk Kadın TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Sanatçısı )

5 - SÜHEYLA GÖK

( Ordu’nun Üç Dönem Seçilmiş İlk Kadın Muhtarı )

6 - AYLİN GÜRSOY

( Ordu'nun İlk Kadın Devlet Tiyatrosu Sanatçısı/

OBB Karadeniz Tiyatrosu'nun İlk Kadın Genel Sanat Yönetmeni )

8 - HAVVA GÜNER ERİŞ

( Ordu'nun İlk Kadın Mimarlar Odası Başkanı)

9- SİBEL TORUN

( Ordu'nun İlk Kadın Baro Başkanı )

10 - ESRA ÖCAL

( Ordu'nun İlk Kadın Pilotu )

11- GİZEM GÖNÜLTAŞ

( Ordu'nun İlk Kadın A Milli Takım Kadın Futbolcusu )

12- ŞEYMANUR EMEKSİZ BACAKSIZ

( Ordu'nun, Türkiye, Avrupa ve Dünya Şampiyonu İlk Kadın Paralimpik Tekvandoda (Engelli) Milli Sporcusu )

12- GAMZE SOĞUKSU

( Ordu'nun İlk Genç (22 Yaş)

Türkiye, Avrupa Şampiyonu Milli Boksörü )

ONUR ÖDÜLÜ

GÜLER SABANCI

( ‘’ Dünyanın En Güçlü 100 Kadını''Arasına Giren Tek Türk Kadını - İş İnsanı)

BAŞARI ÖDÜLÜ

DR.DİLEK GÜRSOY

(Avrupa'da Yapay Kalp Nakli Yapan İlk Kadın Cerrah )

A MİLLİ KADIN VOLEYBOL TAKIMI-GİZEM ÖRGE

(Avrupa Şampiyonu A Milli Takım Kadın Voleybolcuları )

EMEK ÖDÜLÜ

NİLGÜN GÖZÜKAN

( Ordu'nun İlk Kadın TEMA Vakfı Temsilcisi )

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar