Arazi vasıflı taşınmazlar prim yaptı

Tepe Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık sahibi Bora Tepe, yaşanan pandeminin insanların da tercihlerini değiştirdiğini belirterek artık insanların kalabalık site yaşamından ziyade müstakil konutları tercih etmeye başladığını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 29.01.2022

Arazi vasıflı taşınmazlar prim yaptı

Açıklanan 2021 TÜİK ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre konut satışlarındaki kısmi düşüşe rağmen konut dışı gayrimenkul (arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi) satışları tüm zamanların rekorunu kırdı.

2021 yılı konut ve gayrimenkul satışlarını Karadeniz Ekonomi’ye değerlendiren Bora Tepe, “Gayrimenkul piyasasını konuşabilmek için ülkedeki piyasa koşullarını gözden geçirmek gerekir. Şöyle ki daha makro çerçeveden baktığımızda ülkemizde 2020 yılında ocak-ekim yılları arasında toplam konut satışı 1 Milyon 280 Bin 852 iken, 2021 yılında rakamın 1 Milyon 86 Bin 539’a gerilediğini görmekteyiz. Yüzde 15 seviyesinde bir azalma var. Bunun yanında istatistikler satın alınan konutların banka kredisi ile ilgili payına baktığımızda 2020 yılında 534 Bin 236 olan satış adedi 2021 yılında 209 Bin 904 adete kadar geriledi. Yüzde 60 oranında bir azalma ciddi bir rakam. Geçen sene yapılan konut faizi indirimleri 12 ay ödemesiz dönem gibi birçok avantajla konut satışları geçen yılın son çeyreğinde neredeyse patlama yaşadı. 2021 yılındaki arz eksikliği, mevcut imar durumunun 9 aydır kapalı olmasından kaynaklı imalat gerçekleşmemesi, kredi ve inşaat maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle satış rakamlarında beklenen azalış gerçekleşti” şeklinde açıkladı.

 

Ordu’da da konut satışları azaldı

Ülke genelindeki düşüşün Ordu’da da aynı şekilde gözlendiğini söyleyen Bora Tepe, “Ordu özelinde de geçen seneki konut satış adedi 9 Bin 752 adetken bu sene ekim ayı rakamı 7 Bin 683 adet. Ülke satış rakamları ile karşılaştırıldığında aynı seviyede olmasa da düşüş eğilimi Ordu’da da izlenmekte. Doların hızlı yükselişi inşaat maliyetlerini etkilemekte bu da haliyle satışlara yansımaktadır. Memur ve orta kesimin dolar karşısında geliri ciddi anlamda etkilendiğinden, kredi maliyetlerinin de yüksek olması sebebiyle satışlar azaldı” dedi.

 

Yabancı Yatırımcı Ağırlıkta

Son dönemde Ordu’da yabancı yatırımcıların alım yaptığını da ekleyen Bora Tepe, “İlimizde yurtdışında yaşayan gurbetçi çok olduğu için, yabancı para ile geliri olanlar için alım fırsatı oluştu. Yakın dönemde piyasadan ve kendi işlemlerinde gözlemim alış yönünün genelde yabancı yatırımcı olduğu gözlenmektedir” diyerek açıkladı.

 

İnsanlar yaşam tercihlerini değiştirdi

İnsanların yaşam tercihlerini değiştirdiğini de sözlerine ekleyen Bora Tepe, “Mart 2020 yılı ile dünyayı değiştiren salgın bizim ülkemizde de ciddi değişikliklere yol açtı. Yüksek katlı kalabalık site yaşam alanlarından ziyade, kendi kullanımı olan, bahçeli müstakil konutlar daha çok tercih edilir oldu. Özellikle şehir merkezine yakın konumdaki bahçeler, arazi vasıflı taşınmazlar ciddi prim yaptı. Bunun yanında home office çalışma ortamı sebebiyle ofis ve kalabalık plazalarda ciddi sıkıntılar yaşandı hala da yaşanıyor. Kiralık ve satılık mülk sayısı her geçen gün artmakta” ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar