Çakmak, çözülmezse hammadde sorunu yaşarız

Artan maliyetler dolayısıyla satış fiyatlarını öngöremediklerini açıklayan iş insanı Burhan Çakmak, enerji maliyetlerinin imalat sektörünü etkilediğini ve Rusya – Ukrayna savaşının da hammadde tedarikinde sıkıntılar yaşatacağını vurguladı.

info@karadenizekonomi.com / 28.03.2022

Çakmak, çözülmezse hammadde sorunu yaşarız

Turan Seramik Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı Burhan Çakmak ile pandemiyle beraber 2 yılda ticaretin nasıl etkilendiğini, 2022 yılındaki beklentileri ve Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye ticaretine ve Ordu ekonomisine etkilerini konuştuk.

30 yılı aşkın vitrifiye sağlık gereçleri üretimi yapan ve 40’a yakın ülkeye ihraç eden Turan Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Çakmak, “2021 yılı esasen vitrifiye sağlık gereçleri üreticileri açısından kötü değerlendirilemez. İyi bir performans gösterdik. 2020’ye oranla cirolarımızı 2 ye katladık. Fakat biz ülke içiyle sınırlı kalmış olsaydık fabrikayı bir adım ileriye götüremezdik. Evet, çok fazla. Hem iç piyasa şartlarına göre daha iyi fiyatlara dışarı ürün satabiliyoruz hem de dışarıya sattığımız ürünlerin bedellerini yüzde 90 peşin alıyoruz. Nakit akış tablomuza ihracatın çok ciddi desteği var. İyi bir noktadayız. Şuanda herhangi bir risk görmüyoruz. Ülke içinde ya da dışında insanlar yaşıyorsa, bizim üretimimize insanlar ihtiyaç duyacaktır” diye söyledi.

Artan maliyetlerden dolayı fiyatları öngöremediklerini belirten Çakmak, “2021 Ocaktaki fiyatlarımızı hemen hemen 2 katına çıkarttık. Şuan itibariyle yüzde 120 oranına ulaştık. Mart ayı içerisinde yine bir fiyat düzenlemesi yaptık. Öngöremiyoruz artık. Bu ay sattığımız ürünü sonraki aya ne kadara mal edeceğimizi bilemiyoruz. O yüzden satış fiyatlarımızı öngöremiyoruz” dedi.

Sanayiciler olarak doğalgazı yüksek fiyattan aldıklarını da hatırlatan Çakmak, “Yıllık 300 bin metreküp ve altında doğalgaz tüketenler 2,5 TL ye alıyor metreküpünü. Biz sanayiciler ise şuanda 7 lira 72 kuruşa alıyoruz metreküpünü. Bu sorun büyük bir sorun. Hala bile doğalgaza zam gelir mi diye böyle bekliyoruz. Bu aydan sonra havalar bize yardımcı olursa, yaza doğru zam olmaz diye düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Yeni yatırım yapmayı da düşündüklerini açıklayan Çakmak, “Ordu’da istihdam sağlanacak alanımız yok. Büyüme planımız var, planımızı hayata geçirecek alanımız yok. Tekstilde ciddi istihdam söz konusu Ordu’da. Yeni yatırımımız olacak ufak çaplı, yıllık üretim kapasitemizi 1 milyona çıkartacağız. Bunun için biraz ekonominin durulmasını bekliyoruz, öngörülebilirlik artınca da düğmeye basacağız” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının hammadde yönünden etkilediğini de sözlerine ekleyen Çakmak, “Ukrayna siparişleri iptal etti. Bizim açımızdan Rusya ve Belarus’ta iptal yok. Sadece Ukrayna ile ilgili sorunumuz var. Ukrayna’dan gelen killer de şuan gelmiyor. Yaza kadar bu iş çözülmezse bir hammadde sorunu yaşarız bizim ürettiğimiz ürünlerde. Bugünlerde Putin’in biraz yumuşadığınız görüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse bu işin çözüleceğini düşünüyorum. AB bir şey yapamıyor. Türkiye’nin değerini yeniden anlasınlar” diyerek açıkladı.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar