Çetin: “Pet sektöründeki büyümeyi kendimize çekmeliyiz”

PETZOO Eurasia, fuar öncesi Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’na konuk olan Ulusal Fuarcılık Genel Müdürü Selçuk Çetin, “ülkemizde her 10 evden birinde evcil hayvan besleniyor. Adeta ailenin bir ferdi olarak görülen evcil hayvanlar için ürün ve hizmetler sürekli gelişerek dev bir pazar oluşturdu" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 18.10.2021

Çetin: “Pet sektöründeki büyümeyi kendimize çekmeliyiz”

Yaklaşık 300 milyar doların üzerindeki pet ürünleri pazarında Türkiye'nin toplam hacmi de 1 milyar dolara yaklaştı” derken son pazar raporlarında sektör büyümesini şu sözlerle değerlendirdi: “Marketing raporlarında 2025 yılına kadar olan sektör büyümesini ifade eden bu rakamlara bakıldığında pandemide yüzde 3.8 küçülen dünya ekonomisinde evcil hayvan pazarının özellikle Asya’da yüzde 9.6 büyüyeceğine işaret ediliyor. Bu da en fazla 4 yıl sonra 35 milyar dolarlık bir hacim artışı anlamına gelir ki biz bu rakamı hızlıca kendimize çekmeliyiz.”

Her yıl yüzde 15’lik büyüme

Pandemi döneminde çok sayıda sektörde iş hacmi daralırken, evcil hayvan ürünleri pazarındaki büyüme dikkat çekiyor. Bu büyümeye Türkiye de ayak uydurdu ve dünya genelinde yaklaşık 300 milyar doları bulan pet ürünleri pazarındaki performansımız 1 milyar dolara yaklaştı. Normalleşme süreciyle arka arkaya düzenlenen fuarlarla bu rakamın daha da yukarıya çıkması olası. Hafta ortasında Ulusal Fuarcılık tarafından organize edilecek Petzoo Eurasia da bu gelişimi tetikleyecek gibi görünüyor.

Artan ihracat hacmi

Yayında, pet sektörünün içinde barındığı her türlü ürün ve hizmetin Türkiye'de üretilebildiğinden de bahseden Çetin, “geçmişte tamamı yabancı markalı ithal ürünlere bağımlı olan ülkemiz bu zinciri artık kırdı” derken pazardaki hâkimiyetimize şu sözlerle vurgu yaptı:  “Yerli ürün ve hizmetleri hem iç pazarda hem de dış pazarda rahatlıkla satabiliyoruz. Sektör paydaşları her geçen gün teknoloji ve tesis yatırımlarını artırarak gelişmeye devam ediyorlar ve artık 60'dan fazla ülkeye ihracat yapılıyor.”

Çetin’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de evlerde beslenen evcil hayvan sayısını 8 milyonu çoktan geçti ve sadece mama pazarı 2 milyar liralık bir değere ulaştı. Yanı sıra Türkiye genelinde 5 bin 500 pet mağazası ve 2 bin pet kliniğinin yanı sıra hayvan çiftlikleri, barınaklar ve pet otelleri faaliyet gösteriyor. Ayrıca 70 ülkeye mama, 65 ülkeye kedi kumu ihracatı yapılıyor. Ve sektör her yıl yaklaşık yüzde 15 büyüyor.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ GAZETESİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar