Dünya’da enerji ihtiyacı sürekli artıyor

Safi Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Safi, “Avrupa, doğalgaz ihtiyacının Rusya tarafından kısıtlanması sebebiyle kömüre yöneldi ve Yeşil Mutabakat rafa kalkmış gibi görünüyor. Dünya’da enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 29.08.2022

Dünya’da enerji ihtiyacı sürekli artıyor

Safi Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Safi, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa’da büyük bir enerji krizi yaşandığını ifade etti. Safi, “Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı sadece yazıda kalmıştır. Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının Rusya tarafından kısıtlanması sebebiyle Dünyada özellikle Avrupa, kömüre yöneldi ve Yeşil Mutabakat rafa kalkmış gibi görünüyor. Dünya’da enerji ihtiyacı her gecen gün artmaktadır” dedi.

 

“HER KOŞULA HAZIRLIKLIYIZ”

Türkiye’nin Avrupa ile Rusya arasında üst konumunda olduğuna vurgu yapan Safi, “Avrupa’nın ambargosu ile Rusya kömüründe arz fazlalığı olacağı için fiyatlarda Türkiye pazarında yükselme öngörmüyoruz. Ülkemizdeki enerji ve ısınma amaçlı kömür ithalatı ve satışı yapan en büyük firmayız. Kömürle alakalı dünyada yıllarca gündemde değişiklikler olmuştur. Firmamız, ülkemiz ve şirketimiz adına meydana gelebilecek olumlu-olumsuz her koşula uygun hazırlıklarını her zaman yapmış ve yine de yapmaktadır” diye konuştu.

Kömür fiyatlarında Çin ve Avrupa’nın talepleri nedeniyle savaş öncesinde de artış yaşandığını dile getiren Safi, yaşanan fiyat artışının en önemli nedeninin ise kur artışı olduğuna dikkat çekti.

 

“SANAYİDE AVANTAJINI KORUYOR”

Safi, kömürün uzun yıllardır en önemli enerji kaynaklarından biri olduğunu hatırlatarak, “Yıllar içerisinde enerji sıralamalarında alt sıralardan üst sıralara gelmiştir. Isınma amaçlı evlerde kömürden doğalgaza dönüşüm hızlı bir şekilde olmuştur. Ülkemizde kömüre yeniden dönüş olacağını düşünmüyoruz. Ancak sanayi firmalarında üretim amaçlı kullanılan doğalgaz fiyatları yüksek olduğu için, kömür halen avantajını korumaktadır. Sanayiciler enerji taleplerini karşılamak içinde alternatif enerji kaynağı olan GES, HES, Rüzgar panelleri ve fosil yakıtları da değerlendirip yatırımlar yapmaktadır.Ancak  sanayide doğalgazdan kömüre dönüş çok daha kolay olabilir.” dedi.

 

“HER DÖNEM İHTYAÇ DUYULDU”

Yaşanan enerji krizi nedeniyle Avrupa’nın büyük sorun yaşadığını ve Yeşil Mutabakatı rafa kaldırdığını belirten Safi, “Savaşın etkisi ile Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı sadece yazıda kalmıştır. Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının Rusya tarafından kısıtlanması sebebiyle kömüre yönelim oldu ve Yeşil Mutabakat rafa kalkmış gibi görünüyor. Dünya’da enerji ihtiyacı her gecen gün artmaktadır. Alternatif enerji kaynakları olsa da fosil yakıtlı enerjiye her daim ihtiyaç olduğu bu dönemde de ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda şartlar neyi gösterir hep birlikte göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar