Bal üretimine iklim darbesi

İklim değişikliği varroa hastalığının bal arıları üzerindeki etkisini artırıyor.

info@karadenizekonomi.com / 5.09.2022

Bal üretimine iklim darbesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Devrim Oskay, "İklim değişikliğinde bitki türlerinin yok olması, bitkilerin nektar ve polen salgılamalarının azalması, bal arılarının açlıkla veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor" dedi. Oskay, bal arılarını etkileyen en önemli hastalıklardan biri olan ve ismini aynı adlı akardan alan varroa hastalığının, arıların yaşam süresini azalttığını ve kolonilerin çökmesine neden olduğunu ifade ederek, iklim değişikliğinin, hastalığın arılar üzerindeki etkisini artırdığını bildirdi. Kahverengi ve kırmızımsı renkteki bir parazit türü olan varroa akarı, arılarda aynı adı taşıyan bir hastalığa yol açıyor. Ülke arıcılığını tehdit eden hastalıklar arasında yer alan varroa, verim düşüklüğüne ve ekonomik kayıplara neden oluyor. Son olarak bu yılın haziran ayında Avustralya'da çok sayıda kolonide tespit edilen hastalık nedeniyle ülkede çeşitli biyogüvenlik önlemleri alındı.

Türkiye'de bal üretiminde verim düşük

Varroa akarlarının arılar üzerindeki etkisi hakkında açıklamada bulunan Dr. Öğretim Üyesi Devrim Oskay, dünya genelinde 30 bal arısı ırkı bulunduğu ve bunların 5'inin Türkiye'de yaşadığı bilgisini vererek, "Ülkemiz yaklaşık 8 milyon bal arısı kolonisine ev sahipliği yapıyor. Dünyada koloni başına düşen bal verimi ortalaması 24 kilogram. Bal arısı koloni varlığı ve genetik çeşitlilik bakımından ülkemiz dünyada ön sıralarda bulunurken koloni başına ortalama 15 kilogram bal verimi nedeniyle alt sıralara düşüyoruz" dedi. Olumsuz iklim koşulları, hastalık ve zararlılara bağlı olarak Türkiye'de yaklaşık her yıl yüzde 10 ila 40 koloni kaybı yaşandığını ifade eden Oskay, söz konusu hastalıklardan biri olan varroanın ilk olarak 1963'te Avrupa'daki bal arılarında tespit edildiğini, ülkemizde ise 1970'li yılların başından itibaren görüldüğünü kaydetti. Hastalığa neden olan akarın bugün dünyanın her ülkesinde bal arılarını tehdit ettiğini aktaran Oskay şöyle devam etti: "Varroa akarları yetişkin bal arıları üzerinde beslenip yaşayabildikleri gibi gelişmekte olan kuluçkadaki larva ve pupalar üzerinde beslenip çoğalarak bal arılarının zayıf düşmesine, yaşam sürelerinin azalmasına, arı kolonisinde deforme kanat gibi virüslerin yayılmasına ve belli bir süre sonra kolonilerin çökmesine neden olabiliyor. Bugün varroa, dünyada arıcılık sektörünün en büyük problemi olarak görülüyor."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar