Poyraz&Poyraz’da hareket stabil, ciro yükselişte

Türkiye fındık sektörünün en köklü kuruluşlarından Poyraz&Poyraz, yoluna emin ve temkinli adımlarla ilerlemeye devam ediyor. İç pazarda ve ihracatta sektöre değer katan şirket, yıl sonu ciro beklentisini ise 1 milyar TL seviyesine yükseltti.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2022

Poyraz&Poyraz’da hareket stabil, ciro yükselişte

Sektörün duayen isimlerinden Poyraz&Poyraz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, şirketin yıl sonu cirosunun 1 milyar TL’yi aşmasını beklediklerini dile getirirken, yeni yatırım hamlelerinin ise bir süre beklemeye aldıklarını kaydediyor.

RESESYON BEKLENTİSİ DURGUNLUK YARATIYOR

Poyraz, Avrupa’daki resesyon beklentisinin Türkiye’nin fındık ihracatını da ciddi oranda etkilediğini dile getiriyor ve ekliyor: “İhracatta, geçen seneye oranla yüzde 20-25 oranında düşüş var. Özellikle Avrupa’da süren durgunluk bizim de üretimleri kısmamıza neden oluyor. Tüm bunları üst üste eklediğimizde bu sene için sektörel olarak durgun bir dönemden geçtiğimizi söyleyebiliriz.”

 

YÜZDE 25 DÜŞÜŞ VAR

2023 yılına dair beklentilerinin durgunluğun devam edeceği yönünde olduğuna dikkat çeken Poyraz, üç aylık periyodik takvime bakıldığında, bu sene eylül-ekim aylarında yüzde 25 civarında düşüşü gözlemlediklerini de dile getiriyor.

Kur riskinin bu dönemde daha geri planda kaldığını ve sakin bir seyir izlediğini gözlemlediğini belirten Poyraz, beklentilerinin bu seyrin seçimlere kadar devam edeceği yönünde olduğunu da sözlerine ekliyor.

 

CİRO BEKLENTİMİZ YÜKSELDİ

Fındık fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 100 arttığını, bu durumun da şirketin cirosuna direkt etki ettiğini belirten Poyraz, “Ciromuzda geçen seneye oranla yüzde 15-20 düşüş olur ancak TL bazında bir düşüş yaşanmaz çünkü fındık fiyatları geçen seneye nazaran yüzde 100 arttı. Ciromuz, miktar olarak az olacak ama fiyat olarak yüksek çıkacaktır. 900 milyon-1 milyar TL civarında beklentimiz söz konusu. Geçen sene bu rakam 900 milyon TL civarındaydı. Bu rakamın yine yüzde 5-10 üzerinde seyretmesini tahmin ediyoruz” diyor.

 

2023’TE TEMKİNLİ HAREKET EDİLECEK

2023 yılı için daha temkinli hareket edeceklerini ve yeni bir yatırım planı içerisinde olmadıklarını ifade eden Poyraz, “Tüm bu belirsizliklerin ortadan kalkmasını bekliyoruz. Bu ortamda yatırım yapmayı çok olumlu bulmuyoruz. Piyasalarda yeniden hareketle başladığı gün, biz de hedeflerimize kararlılıkla yürümek adına yeni yatırımlarımızı hayata geçiririz” ifadelerine yer veriyor.

Fındığın yanı sıra turizm ve ısı yalıtımı sektörlerinde de yatırımları bulunan Poyraz, fındıkta elde edilen cironun daha yüksek olduğunu, turizmde de ısı yalıtımında da ilave yatırımların meyvelerini almaya devam ettiklerini vurguluyor.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar