Adıgüzel, Fındık gelir desteği dönüm başına en az Bin TL, mazot desteği 50 TL, gübre desteği de 100 TL olmalı

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, meclis genel kurulunda 9 yıldır artmayan fındıkta gelir desteğini eleştirdi.

info@karadenizekonomi.com / 18.03.2022

Adıgüzel, Fındık gelir desteği dönüm başına en az Bin TL, mazot desteği 50 TL, gübre desteği de 100 TL olmalı

Fındığa verilen desteği eleştiren Adıgüzel, “Fındıkta doğrudan gelir desteği dokuz yıldır 170 lira. Dokuz yıl önce gübre bin lira, bugün 8 bin lira; altın 83 lira, bugün 870 lira; dolar 1,8 lira, bugün 15 lira; tam 10 kat fark var. Bu hesaptan bakarsak doğrudan gelir desteğinin bugün 1.700 lira olması lazım. 700 lirası sizin olsun, en az bin lira istiyoruz.

Anayasa 45'inci madde tarımda desteklemeyi şart koşar. Yine, Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesine göre millî gelirin yüzde 1'ini tarımda desteklemeye ayırmanız lazım. Efendim, işte "Şu kadar gelir desteği verdik, bu kadar destek verdik." Arkadaşlar, cebinizden vermiyorsunuz, bir; ikincisi, eksik veriyorsunuz. Şu anda AKP hükûmetlerinin çiftçiye tam 230 milyar lira borcu var. Fındıkta da doğrudan gelir desteğini en az bin liraya çıkarmanızı bekliyoruz, ayrıca mazot desteği ve gübre desteği de ilave olmak üzere.” dedi.

Adıgüzel konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ekledi: “ Verilen mazot desteği şu anda dönüm başına 18 lira yani 1 litre mazot bile etmiyor. Bu mazot desteğinin dönüm başına en az 50 TL’ye, gübre desteğinin de 100 TL’ye çıkarılması gerekir.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar