Süt fiyatları neden zamlandı?

Türkiye’de coronavirüs salgını nedeniyle artan hayat pahalılığı, temel gıda ürünlerinde yüksek zamlara neden olmuştu. Son olarak fiyatında yüzde 22 zam yapılan sütün 1 litresinin 7-8 TL arasında gidip gelmesi vatandaşı iyice yormaya devam ediyor. Ne oldu da süt fiyatına bu kadar zam geldi? Biz de bu konuyu Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin’e soralım dedik.

info@karadenizekonomi.com / 27.01.2021

Süt fiyatları neden zamlandı?

Öncelikle 2020 yılından bu yana süt fiyatlarının ne kadar zamlandığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Keskin, “Geçen sene üreticiden alınan sütün litresi 2 lira 30 kuruştu, geçtiğimiz günlerde 2 lira 80 kuruşa çıkartıldı. Buna ilave olarak da 20 kuruş destekleme veriliyor. Bununla birlikte sütün litresi üreticiden 3 liraya alınıyor.” dedi ve son bir ayda yaşanan fiyat artışına ilişkin şunları söyledi: “Bir yıldan fazladır zam yapılmayan çiğ süt fiyatına yüzde 22 zam yapıldı. Zammın tüketiciye yansımaması için Hazine'nin kendi kasasından üreticiye destek olunuyor. Fiyatlar şu an marketlerde 7-8 liraya kadar yükseldi. Burada üreticinin fiyat yükseltmesi gibi bir durum söz konusu değil. Gıda Komitesinde alınan kararla birlikte 2 lira 30 kuruş olan fiyat desteklemeyle beraber 3 lira oldu. Marketlerdeki fiyat artışın üretici ile bir ilgisinin olmadığının altını çizmek istiyorum. Sanayiciler ve marketler kendi fiyatını belirleyip satış yapabiliyor. Fırsatçılar, fırsatını buldukça zam yapıyor. Bazı marketler daha çiğ süt fiyatı açıklanmadan fiyatları artırdı. Aşırı zam yapanların takip edilmesi gerek. Tüketici, fırsatçılık yapmayan iş yerlerinden alışveriş yapmalı. ”

En büyük sorun girdi maliyetleri

Süt üreticilerinin sorunlarına da değinen Keskin, “Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması (elektrik mazot gübre ve özellikle kaba ve kesif yemlerin fiyat artışı) üreticinin en büyük sorunu. Süt fiyatlarının düşük olması, yapılan fiyat artışlarının yetersiz olması üreticinin sorunlarının başında geliyor.” ifadelerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar