“TÜRKİYE’DE TALEBİ KARŞILAYACAK KURBANLIK VAR”

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ yaklaşan Kurban Bayramı’nda kurban ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşların dikkat etmesi gereken konular üzerine açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 14.07.2021

“TÜRKİYE’DE TALEBİ KARŞILAYACAK KURBANLIK VAR”

Kaç adet büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık kesilmesi bekleniyor?

 

Her sene yaklaşık 900 bin civarında büyükbaş, 3.5 milyona yakın küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesiliyor. Bu sayıların et üretimi olarak karşılığı yaklaşık 200 bin tona tekabül ediyor.

Kurban satışı iki kişi arasında cereyan eden bir olay. Üçüncü kişinin fiyat belirterek irade beyan etmesini doğru bulmuyoruz. Üretici malını getiriyor ki böyle bir üretim yapan üreticilerimiz var. Bayramdan bayrama hizmet veren üreticilerimiz var. Bunlar bir Kurban Bayramı’nda mallarını satıp bitirdikten sonra evlerine gidip bayramlarını yapıyorlar sonra bir sonraki Kurban Bayramı için mal alıyorlar. Sonraki seneye hazırlıyorlar. Genelde kurban ibadetini yapan insanlar hep bir sene önceki alışveriş yaptıkları insanları tercih ediyorlar. Bu insanlar da genellikle aynı pazarlarda bulunuyorlar.

“İşin doğrusu nedir?

 

Kurban alım satımında işin doğru noktası iki kişinin anlaştığı nokta. Müşteri hayvanın boynuzunun kıvrımı beğenir, tüyünü rengini beğenir 100-200 fazla verir. Üreticiyle kurban sahibi arasındaki pazarlığa bizim taraf olmamız doğru değil. Doğrudan karşı karşıya, aracısız, orada üretici orada tüketici karşılıklı bir anlaşma sonucunda alışveriş gerçekleşiyor.

 

Ortalama kurbanlık fiyatları ne kadar olmalıdır?

 

Türkiye genelinde duyduklarımızı ifade edersek bir koç için kg başı et fiyatı 30 TL civarında telaffuz edilmekte. Tabi yöresel olarak cinsine ve cinsiyetine göre değişmekle birlikte. Küçükbaş hayvan için ise kg başı et fiyatı 35 TL olarak telaffuz edilmektedir. Hakkari’deki dananın kg fiyatı ile İstanbul Şişli’dekini bir tutamayız.

 

Bu yıl kurbanlık pazarlığında tokalaşmak yasak

 

Bu bayramda vatandaşlara önerim, kurbanlık alırken asla tokalaşmasınlar, değnekle vs komedi gösterisi gibi pazarlık yapmasınlar. Hijyen kurallarına mümkün olduğunca önem göstersinler. Benim onlara ikinci bir tavsiyem de kurban çadırından en kısa zamanda işlerini bitirip ayrılsınlar. Kurban kesim alanını da mümkün olduğunca kısa sürede terk etsinler. Çünkü oradaki ortam mikrobun yayılmasına en uygun ortam. Bu konuda azami dikkat gösterilmesini tavsiye ediyorum.

 

Kurban kesimi ehil kişilerce yapılmalı

 

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Kurban Hizmetleri ve Kurban Bayramı Konulu Genelgede halk sağlığının korunması amacıyla Kurban Bayramı’nda denetimlerin artırılacağının açıklanmasından büyük bir memnuniyet duyduk. Çünkü bir bakıyoruz ki hiç alakasız yerlerde kıyma makinesi koyuluyor. Seneden seneye kömürlükten çıkarıp kurban eti çekilir yazılıyor. Bu faaliyete teşebbüs edenleri görüyoruz. Bu kati surette yasak ve riskli bir durumdur. Bu kadar yoğun hayvanın kesildiği, bu kadar büyük bir et üretiminin gerçekleştiği yerde kesim hatalarının olmaması kaçınılamaz. Bu kesim hatalarının düzeltilmesi, et üzerinden uzaklaştırılması ancak bilen insan tarafından yapılır. Sıradan bir insan kurbanın ne olduğunu bilmez. Adamın etinin tamamına bu kirliliği bulaştırabilir. Bununla da kalmaz makineden çekilen diğer kıymalara da bulaştırır. Hiçbir işe yaramaz. Bizim için halk sağlığı çok önemli. Alakasız yerlerde kurban eti çekimine itibar etmesinler.

 

Alo 174 gıda ihbar hattı devrede

 

 

Vatandaşlarımız kurban eti işleriz, yaparız şeklinde afişlerle karşılaştıklarında Alo 174 hattına ihbarda bulunsunlar. Zaten dünya büyük bir pandemi sıkıntısı içinde. İkinci bir sıkıntı yaşatmayalım düşüncesindeyiz. İnsan sağlığı ucuz değildir. Dini vecibelerimizi yerine getirdiğimiz zaman çirkin bir görüntüye mahal vermeyelim. Biz bunları sağlık için söylüyoruz. Herkes kendini korusun kollasın, gelecek nesil bizim için önemli.

Özellikle büyükbaş hayvanın kurban kesimi için oluşturulmuş yetkin kişilerin görev yaptığı yerlerde kesilmesi gerekir. Diğer yerlerde kesim yapıp son derece güçlü hayvanlar bir boyun darbesiyle çok ciddi sakatlanmalara neden olabilir. Bıçak kazası olabilir, kesim hatası olabilir. Bunun için bilen bir el ve bu iş için hazırlanmış yerlerin tercih edilmesi çok önemli. Öte yandan zincir mağazacılık sistemlerinin vekaletle kurban kesim işlerine sıcak bakmıyoruz. Tasvip etmiyoruz. Engellenmesi gerekir diye düşünüyoruz.  Ülkemizdeki ortalama karkas ağırlıkları ve mevcut et fiyatları göz önünde tutulduğunda vakıfların ilan ettiği hisse bedellerini de gerçekçi bulmadığımızı ifade etmek isterim.

Kalitesiz kesim ürünlerine karşı uyarıları

 

Kasap kimdir, bu işi karkası ana parçalarına ayıran ve bu ana parçaları müşterisinin arzusuna göre şekillendirme bilgi ve beceresine sahip nitelikli kişidir. Diğer noktada yanlış kullanılan tanım; kesim, kurban kesene kesici denir. En azından kesici kasap denir. Bu işi hiç bilmeyenin soyunduğu, ben bunu yaparım mantığına da sahte kasap demek doğru değil. Bunlar kasap değil niteliksiz insanlardır. Kesici de hayvanı dinimizin emrettiği şekilde boyunun her iki yanındaki atardamarları, nefes borusunu, yemek borusunu içeren bir kesim tekniği ile kesimi gerçekleştirebilen insandır. Ondan sonra da hayvanın kanı tamamen boşalıp ölüm gerçekleştirdiğinde derisini ayaklarını başını iç organlarını gövde üzerinden alıp karkas haline getirme işlemidir. Bu da büyük bir ustalık gerektirir.

Asla Çin malı bıçak tavsiye etmiyoruz. Zaten en büyük günahlardan biri hayvana eziyet etmektir. Kalitesiz bir madenden üretilen bıçak kesim esnasında eğilirse, kırılırsa, bir parçası kişinin eline batarsa ne olacak? Bunun bedeli para ile pulla ölçülemez. Zaten bu tür alet ve edevatın üretiminde ülkemiz ana vatan diyebiliriz. Niye başkasınınkini tercih edelim. Çok güzel bıçak üreticileri var. Son derece kaliteli malzemeler üretiliyor.

Kurban nasıl muhafaza edilmeli?

Eve gider gitmez, eğer bir zorunluluk varsa ve naylon torba kullanmak zorundaysa bir masanın üzerine temiz bir örtü serip güneş almayan bir yerde bu etler birbirine değmeyecek şekilde yayılacak, kendi sıcaklığını kaybedecek şekilde beklenecek ondan sonra buzdolabına kaldırılacak. Sıcakken buzdolabına değil, -18,-20 derece dipfrize de koysanız kendi sıcaklığı ile kendisini bozar. Biz buna mesleki tabirde yanık deriz. Lenf damarlarının gittiği hat boyunca diyelim ki hayvanın gerdan kısmında böyle bir hadise oldu, butunun iç kısmındaki lenf bezesi bile yemyeşil olur bozulur. O etin tamamı kullanılamaz hale gelir.

Kesildikten sonra eve taşınırken eğer bir kap kullanılacaksa gider gitmez anında havalandırıp birbirine değmeyecek noktada kendi sıcaklığını kaybetmesi beklenmeli. Sıcakken bunu aldım dolaba koydum olmaz. Nereye koyarsan koy bozulur. Bunun doğrusu, çok profesyonel tesislerde ön soğutma diye bir şey vardır. Ön soğutmada hayvanın ölüm katılığına geldiği zaman vücut ısısı düşürülür, o her taraftan 6 bölgeden soğuk hava üfleyen bölümdür. Burada hayvan gereken soğukluğa ulaşır ondan sonra muhafaza edileceği soğuk hava deposuna gönderilir. Bir diğer husus da et donduruldu. Çözüldüğü zaman kullanılması lazım. Daha ileride kullanmayı düşündüğümüz etleri de birer kullanımlık paketlere ayırıp bu şekilde derin dondurucuya koymalarını önereceğiz. İlk başta söylediğimiz gibi kurban etlerinin hazırlanma yeri kasap dükkânıdır. Başka bir yer değildir. Zaten Tarım Bakanlığının çıkardığı genelgede de bu çok açık bir şekilde yazar. Onaylı, kayıtlı işletmelerde yapılması başka bir yerde bu etin kıyma haline getirilmesi, işlenmesi yasaktır. Buna riayet edilmesini istiyoruz. Ülkenin her tarafında, her mahallede bir kasap var. Bu insanlar size hizmet vermek için kurban bayramında dükkan açıyor. Yani bu duruma göz ardı etmesinler. Alakasız mesleklerin ben kıyma çekerim şeklindeki afişlerine böyle bir talepte bulunmalarına itibar etmesinler. Alo 174’e ihbarda bulunsunlar.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar