Ordu'nun ilk kadın başkanı faydalı projelere imza atıyor

Türkiye’de 9 kadın baro başkanının 6’sının Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu söyleyen Ordu’nun ilk kadın Baro Başkanı Avukat Sibel Torun, Kadının Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi’nin öncülüğünü yürüteceğini ve ayrıca Kadın İzlem Merkezi’ni Ordu’da kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 20.06.2022

Ordu'nun ilk kadın başkanı faydalı projelere imza atıyor

Türkiye’de 9 tane kadın baro başkanı sayısının az olduğunu ifade eden Torun, “Bu çok az bir rakam. Geçmiş yıllara oranla fazla sadece. 9 kadın baro başkanının 6 tanesi Karadeniz bölgesinde. Türkiye barolar birliği nezdinde de 2 tane kadın üyeyle yönetim kurulunu teslim ediyoruz. Bu sayıların artmasını diliyorum. Kadınların da yöneticilik alanında başarılı olabileceğini düşünüyorum ve umarım eşitlenene kadar bu sayılar yükselir” dedi.

Ordu Baro Başkanı Av. Sibel Torun, KARADENİZ EKONOMİ’ye yaptığı özel açıklamada, meslek sorunlarının çözümü için çalışacaklarını söyledi. Adalette kadın farkındalığı için de çeşitli projelerde yer alacaklarını da açıklayan Torun, bunun için farklı projelerde yer aldıklarını söyledi.

 

“Kadının adalete erişiminin desteklenmesinin öncülüğünü yapıyoruz”

Adalette kadın farkındalığı için yaptığı çalışmalardan bahseden Torun, “Avrupa birliğiyle Türkiye barolar birliğinin imzalamış olduğu Kadının Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi var. Türkiye’de pilot olarak seçilen 4 ilden biri de Ordu. Biz bu projenin öncülüğünü yapıyoruz. Adalete erişimi zor olan kadınlara ulaşarak, onlara özel eğitim almış bir avukat grubuyla hukuki destek veriyoruz. Bu benim için güzel bir projeydi.  Yine Birleşmiş Milletler ile düzenlenen bir proje var. Bu projede Kadın İzlem Merkezi’ni Ordu’da kurmak için çalışmalara başladık. Türkiye’de 7 il seçildi bunun için. İmzalar atıldı proje aşamasındayız” dedi. Kadının toplumdaki yeri için tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına örnek olacaklarına inandıklarını da sözlerine ekleyen Torun, kadınların eşitliği ve adaleti için mücadele ettiğini söyledi.

 

“Hukuk fakültesi çok ama nitelik yok”

Mesleki sorunlara da değinen Torun, bu sorunların çözümü için de gayret göstereceğini vurguladı. Türkiye’de hukuk fakültesi sayısının 130’u aştığına değinen Torun, fakültelerin nitelikli olmadığını söyleyerek, “Ordu genelinde 100 stajyer var. Baromuza kayıtlı 688 üyemiz var.  Ordu gibi ekonomik ve ticari anlamda çok gelişmemiş bir ilde bu kadar avukat olması bizler için kötü bir durum. Bununla ilgili barolar birliği ve adalet bakanlığıyla ilgili süreci sürdürüyoruz” dedi.

Avukatların devletten aldıkları işlerin ücretlerinin düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Torun, “Bizler bazı davalarda belli bir tarifeyle çalışıyoruz. Adli yardım ve CMK ücretlerinin, devlet adına ücretsiz avukatlık yaptığımız, parasını devletten aldığımız bir takım işlerin ücretlerinin az olması. Ücretlerin artırılması adına daha biraz evvel adalet bakanlığına Türkiye barolar birliği nezdinde bir rapor sunduk” ifadelerini kullandı.

 

“Hukuka güven aşağı seviyelerde”

Toplumdaki avukat ve hukuk algısıyla ilgili de sorunun olduğunu belirten Torun, “Hukuka güvenin aşağı seviyede olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu da bizi ve mesleğimizi etkileyen bir durum. Vatandaşlar artık adil mahkemelerde yargılanmayacağını düşünüp kendi haklarını kendi aramaya kalkıştıkları bir dönemdeyiz. Hukuka güvenin artması için neler yapabiliriz bunun çabasındayız” dedi.

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar