“Sektör değerini artıracağız”

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHIB) Başkanı Cem Seven, “Özel maksatlı gemi üretimine ağırlık verip, kilogram birim fiyatımızı daha yukarılara çıkaracağız” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 8.08.2022

“Sektör değerini artıracağız”

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHIB) Başkanı Cem Seven, kilogram birim fiyatlarına bakıldığında birliğin kuruluş tarihinden itibaren düzenli bir yükseliş gördüklerini ifade etti. Başkan Seven, “Özel maksatlı gemilerde 19-20 dolarlara, yatlar ve mega yatlarda ise 50-60 dolar seviyelerine kadar yükselmektedir. Bu bağlamda sektörümüz özel maksatlı gemi üretimine daha da ağırlık verecektir” dedi.

“2021 yılını birlik tarihimizin en yüksek ihracatı olan 1 milyar 626 milyon dolar tutarındaki rekor ihracat ile tamamladık” diyen Başkan Seven, “Her ne kadar bizim için övünç kaynağı olsa da 2021 yılı geride kaldı ve bizim için sadece geçilmesi gereken başka bir hedefe dönüştü. Bu bağlamda 2022 yılı başında hedefimizi 1 milyar 700 milyon dolar olarak belirledik” diye konuştu.

“YENİ REKORLAR GELECEK”

GYHIB Başkanı Cem Seven, “İlk 5 ayın ihracatına baktığımıza 577 milyon dolar ile rekorlar yılı olarak tabir ettiğimiz 2021 yılının ilk beş ayına oranla yüzde 26 ilerisinde tamamlamış bulunmaktayız. Tersanelerimizde inşası devam eden tek nelerin teslimi ile ilgili olağandışı bir gelişme yaşanmazsa 2022 yılı hedefini gerçekleştirmek ve yeni rekorlara imza atmak olası görünmektedir. Yılbaşında lansmanını gerçekleştirmiş olduğumuz Gemi ve Yat Sektörünün Dijital Tanıtımı Projemiz ‘The Art on The Water’ tüm hızıyla devam etmektedir. Bu proje ile Türk gemi ve yat sektörünü tüm dünyaya tanıtma adımlarımız devam etmekte; bilgi, beceri ve tecrübelerimizi anlatmaktayız. 2022 yılında projemizi ilk olarak Oslo Norveç'te gerçekleşen Nor-Shipping 2022 fuarında yabancı katılımcıların beğenisine sunduk ve aldığımız sonuçlar beklentilerimizin de üzerindeydi. Pandemi döneminin etkilerinin azalması ile iptal edilmiş olan fuar organizasyonlarının sırayla gerçekleşmeye başlaması neticesinde Birliğimiz adına yoğun bir fuar takvimi söz konusu. Hem bu fuarlarda hem dijital platformlar kanalları ile de tanıtımlarımız devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

“KİLOGRAM BİRİM DEĞERİMİZ 60 DOLARLARA KADAR ÇIKIYOR”

Özel maksatlı gemi üretim oranının diğer standart tip gemilere oranla bir hayli yüksek olduğunu ifade eden Başkan Seven, “Zaten dünyanın en ve ilklerini ürettiğimizi görmek bu durumun kanıtı niteliğinde. Özellikle kilogram birim fiyatlarına bakarsak birliğimizin kuruluş tarihinden itibaren düzenli bir yükseliş görmekteyiz. Özel maksatlı gemilerde 19-20 dolarlara, yatlar ve mega yatlarda ise 50-60 dolar seviyelerine kadar yükselmektedir. Bu bağlamda sektörümüz özel maksatlı gemilerin üretimine daha da ağırlık verecektir. Pandemi sürecini Türkiye gemi ve yat endüstrisi olarak büyük başarılarla ve minimum hasarla atlatmayı başardık. Benzer bir durumu bu yıl şubat ayında başlayan, hepimizin üzülerek takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşamaktaydık. Özellikle gemi ve yat inşasının en önemli girdilerinin başında gelen yassı çelik temini konusunda Ukrayna en önemli tedarikçilerimiz arasında. Bakanlığımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi’mizin destekleri, birliğimiz ve üye firmalarımızın girişimleri ile bu sorunla da mücadele ediyoruz” dedi.

 

“YEŞİL’E ODAKLANACAĞIZ”

 

Başkan Seven, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sektörümüz sürdürülebilirliğini hali hazırda kanıtladı. Markalaşma yolunda ise emin adımlarla ilerliyoruz. Gerek çağın gereksinimleri gerekse fırsatları ile dijitalleşerek adımızı ve ürünlerimizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Bu dönemde sektörümüz de daha sık duyacağınız terim ise yeşil olacak. Hali hazırda inşa edilmekte olan çevreci, karbon emisyonu düşük gemilerin üretimi artarak devam edecek.”

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar