Taşımacılık sektörü zorda

Türkiye'nin nakliye sektörü, ardı ardına gelen akaryakıt zamları ve ÖTV artışları nedeniyle büyük bir maliyet sıkıntısıyla karşı karşıya. Navlun bedelinin içindeki akaryakıt maliyeti yüzde 50'lere kadar çıkarak sektör temsilcilerini endişelendiriyor.

info@karadenizekonomi.com / 21.08.2023

Taşımacılık sektörü zorda

 

Bu sorunlara çözüm üretilememesi durumunda ise 2-3 ay içinde iş bırakmaların artabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Üst üste gelen akaryakıt fiyat zamları, nakliye ve lojistik sektöründe ciddi bir kan kaybına neden oluyor. Son ÖTV düzenlemesinin ardından girdi maliyetlerinin giderek daha zorlu bir hal alması, sektörün önemli oyuncularını iş bırakma noktasına getiriyor. Özellikle bireysel kamyon sahiplerinin iş bırakmalara başladığı bilgisi geliyor.

Türkiye'de yaklaşık 936 bin kamyon bulunurken, bunların 450 bine yakını bireysel sahiplere ait. TIRPORT'un kurucusu Akın Arslan'a göre, sadece karayolu taşımacılığında bir günde 176 milyon dolarlık nakliye ödemesi gerçekleşiyor. Sektörden yükselen sesler, "Kamyonlar durursa ekonomide daha büyük sarsıntılar yaşanabileceği" uyarısını yapıyor.

KOÇTUR:Maliyet Baskısıyla Yatırımlarımızı Askıya Aldık

Akaryakıt zamları ve ÖTV artışları gibi etkenler, nakliye sektörünü ağır bir maliyet baskısı altına sokmuş durumda. KOÇTUR Genel Müdürü Ayşe Koçtur, bu durumun gittikçe daha da zorlaştığını belirterek, "Açıkçası mücadele ediyoruz; fakat bu zorluklar, navlun fiyatlarına yansımıyor. Aslında bütün yükü biz çekiyoruz, nakliyeciler olarak. Maalesef son dönemde ihracattaki daralma, navlun ücretlerini olumsuz etkiliyor. Gelen zamları müşterilere yansıtmamaya özen gösteriyoruz. Tabii ki sorun sadece akaryakıt değil; asgari ücret, yan sektörlerdeki maliyetler, motor yağı, araç bakımı gibi her şey artış gösterdi. Yaşadığımız dönem oldukça sıkıntılı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ayşe Koçtur, bu zorlukları aşmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, "Elbette hemen gider kalemlerini tekrar gözden geçiriyoruz. Planladığımız yeni alımlar veya yatırımları erteliyoruz. Aynı zamanda daha uzun vadeli kredi seçeneklerini araştırmak durumundayız." şeklinde konuştu.

 

ASEL GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar