Sarı: “Rekolte tahmin sorununu komisyon çözecek”

Ulusal Fındık Konseyi (UFK)’nin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye sunduğu raporu değerlendiren Sakarya Ticaret Borsası (STB) Başkanı Adem Sarı, en önemli konunun yıllardır süregelen rekolte tahmin raporlarındaki karmaşıklığın giderilmesi olduğunu açıkladı. UFK’nın üniversitelerdeki profesörlerden kurduğu komisyon ile bu karışıklığı gidereceğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 13.06.2022

Sarı: “Rekolte tahmin sorununu komisyon çözecek”

Sakarya Ticaret Borsası (STB) Başkanı Adem Sarı, KARADENİZ EKONOMİ’ye yaptığı özel açıklamada Ulusal Fındık Konseyi’nin Tarım Bakanına sunduğu raporu değerlendirerek ülkemizdeki fındık üretimi hakkında konuştu. Raporun en önemli maddesinin rekolte tahmini olduğunu belirten Sarı, “Yıllardır süregelen rekolte sorununu çözüme kavuşturmaya yönelik, ihracatçılar birliğinin ayrı, TİM’in ayrı, tarım il müdürlüklerinin ayrı açıkladığı rekoltelerdeki karmaşıklığı gidermek adına ulusal fındık konseyi olarak Doğu Karadeniz’den Batı Karadeniz’e kadar bütün fındık ekim alanlarındaki üniversitelerdeki Profesörlerle birlikte bir komisyon oluşturduk. Henüz komisyon tamamlanmadı. Zonguldak, Kocaeli, Bartın’da tamamlandığında bu komisyon yılın 12 ayı fındığı takip edecek. En son ulusal fındık konseyine bir rapor sunacaklar. Biz de sunulan rapor üzerinden fındık rekoltesini Haziran ayı gibi açıklayacağız” dedi.

 

“Doğrudan gelir gelir yerine ürün bazlı destek verilsin”

Fındıkta doğrudan doğrudan gelir desteği yerine ürün bazlı destek verilmesinin daha doğru bir uygulama olduğunu söyleyen Sarı, “Diğer bir önemli madde de çaprazlama oto kontrol amaçlı, Türkiye’de üretilen fındığın tamamı patozdan geçiyor. Bu fındık patozlarının kalibrasyonunun kontrol altına alınması için de bir çalışma yürütülüyor. Yani bir patoz hangi harmana gittiyse, ne kadar fındık çektiyse saat olarak belirlenecek ve yakın fındık rekoltesi belirlenecek. Diğer önemli maddemiz fındıkta doğrudan gelir desteği değil de, ürün bazlı destek verilmesi konusuydu. Hem milli ekonomi açısından hem de doğru tarım yapma açısından devletimize destek olur diye düşündük. Çünkü doğrudan gelir üreticiyi tembelleştiriyor” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye’de en fazla fındık işlemi gören borsası Sakarya”

Türkiye’de en fazla fındık işlemi gören borsanın Sakarya Borsası olduğunun altını çizen Sarı, “Fındık deyince akla ilk önce Karadeniz geliyor Ordu, Giresun, Samsun’da fındık birçok ailenin ana geçim kaynağı. Ama şu da unutulmasın Ordu’dan sonra en çok fındık üretilen il Sakarya. Fındık dikim alanlarımızın fazlalığı nedeniyle yakın bir tarihte Sakarya 1. sıraya geçer diye düşünüyoruz. Türkiye’de en fazla fındık işlemi gören borsa da Sakarya Borsası. Dünya fındık Haftası’nın Sakarya’da düzenlenmesinin nedeni burada da fındık olduğu bilinsin diye. Önceki yıla nazaran biraz daha hareketli geçecek” diyerek Sakarya’nın fındık üretiminde önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Sakarya’da birim alanda rekolte artışı için çalışma yaptıklarını da sözlerine ekleyen Sarı, “Sakarya’da fındık alanları büyüyor. Burası Karadeniz gibi değil. Orada insanlar 2-3 ton topladığında büyük bir ürün almış gibi görüyor ama Sakarya öyle değil, arazi yapımız farklı. Yeni fındık modelleri ile ilgili de çalışmalar var. Birim alanda daha fazla fındık almayla ilgili çalışmalarımız var. Birim alanda 600-700 kilo gibi. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bu sene 105 bin gibi bir rekolte görünüyor” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar