Serbest piyasa Ferrero’nun fiyatını bekleyecek

Para sıkışmasından dolayı Eylül ayında fındık fiyatlarında düşme beklediklerini açıklayan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındık manavlarının serbest piyasada fiyatın oluşması için en büyük alıcı olan Ferrero’nun fiyatını bekleyeceğini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 19.08.2022

Serbest piyasa Ferrero’nun fiyatını bekleyecek

Eylül ayında para sıkışmasından dolayı fiyatlarda gerileme beklediklerini söyleyen Karslıoğlu, Eylül ayındaki hızlı satışların da bunda etkili olacağını ifade etti. Fındıkta küçük alıcıların büyük firmaların fiyat lanse etmelerini beklediklerini açıklayan Karslıoğlu, “Fındık tam piyasaya inmedi. O yüzden pek fiyat vermiyor herkes. Bir de küçük firmalar, büyük firmaların fiyat lanse etmesini bekliyorlar. Mesela en büyük alıcı daha fiyat anons etmedi. Ay sonundan önce normal ortadaki ihracatçılar, fındık piyasaya inmediği için fiyat anons etmediler. Önümüzdeki pazartesinden itibaren bu netleşecek yani. Şu anda tüccarlar fındık almıyor, emanete alıyor ürünü. Ama üretici illa satacağım derse, fiyat 45 TL falan” diyerek açıkladı.

 

Fındık pazara erken indirilmemeli

Fındık üreticilerinin pazara fındığı erken indirmemesi gerektiğini hatırlatan Karslıoğlu, “Burada önemli olan çiftçinin ekonomisi güçlü olup da, yüzde 50’yi indirmeyip de, yüzde 20 indirmiş olsa Eylül-Ekim aylarında, bu sıkıntı yaşanmayacak. Ama para yok, çaresizlik var. Zaten fındığın yüzde 20’sini dışarıdan gelen işçi alıp gidecek. Bu yüzden bu para sıkışıklığı, aşılmaz bir vaziyette. Bu sene zaten biliyorsunuz, bu sene öyle uçuk bir kredi yok. Yani para sıkıntısını bazıları fırsata çevirecektir” diyerek ifade etti.

 

Kayıtlı olan her esnaftan fındık alıyor

Ferrero’nun kendisine kayıtlı olan her esnaftan fındık aldığını da sözlerine ekleyen Karslıoğlu, “Ferrero’nun asla esnaf belirleme gibi bir şeyi yok. Açıldığı günden beri kayıtlı olan, onlara ürün satmış olan tacirlerin hepsinden mal alıyor. Ama adam hiç ticaret yapmamış, hiç kaydı bulunmayanlar, Ferrero’nun yeni kayıt yapmış olmasına bağlı oluyor. Yani 3 kişiden alayım,  5 kişiden almayayım meselesinin altında böyle bir şey var. Yani adam seçmiyor firma. Diyelim şimdi, bir ilçede 10 tane firma var, bu 10 tüccardan 5 tanesi bunlara ürün veriyor, yani bunlar kayıtlı tüccar” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar