Trabzon, çay sektöründe enerji tüketimini azaltacak

Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Of Ticaret ve Sanayi Odası (OFTSO) işbirliğinde düzenlenen “Trabzon Çay Sektörü Kümelenme Projesi ve Beyaz Enerji Teknolojisi ile Çay Sektöründe Enerji Tüketimini Azaltmak” projesi için toplantı yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 15.06.2022

 Trabzon, çay sektöründe enerji tüketimini azaltacak

TTB Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıya TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’ın yanı sıra, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Of TSO Genel Sekreteri Murat Zırh ile çay sektörü temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, bahçeden bardağa kadar olan süreçteki çay üretiminde verim ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen projeyi uygulamaya koymak için bir araya geldiklerini hatırlatarak, kümelenme ve enerji kullanımının sektör için çok önemli olduğunu bildirdi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise çay sektörünün gelişimini, ihracatının artırılmasını ve uluslararası çay standartlarına erişmesi adına bir araya gelmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Daha önceki yıllarda sektörde yürüttüğümüz uluslararası projemiz oldu. 6 ülke Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye olarak bir projede buluştuk. Bu proje içerisinde gördük ki, her ülkenin çayı bizim içtiğimiz gibi değil. Herkes bunu farklı algılıyor. Önemli olan ülkeler arasında bizim çayın da tanınmışlığını artırmak ve onların çayları ile birlikte daha fazla tüketimi sağlamak olmalıdır. Bu doğrultuda geçmiş projeleri de kazanmak suretiyle geleceği planlama adına, üzerinde çalışacağımızın da çok önemli bir proje olacağına inanıyorum. Bu atılmış adım, çay sektöründe geleceğe yönelik unutulmayacak bir projedir.”

 

Çay da yeni bir anlayış

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de, modern tarım uygulamalarının giderek arttığı çay sektöründe önemli sorunlarında bulunduğuna dikkat çekerek, “Yarı kurumsal bir işletmeyle rekabet eden firmalara sahip bir sektör burası. Tarladan bardağa kadar her şey üretimden geçiyor. Üretim olurken, tüketime yönelik işlem gören sanayi de bunlara yaklaşıyor. Onun için dünya gerçeklerini ön planda tutup, gelişen teknolojiyi kendimize adapte ederek,  her aşamada ürün kalitesini önemseyerek çalışmalıyız. Yeni arayışlarla tüketiciye sunabileceğimiz tatları çeşitlendirerek farkındalık yaratmalıyız. Ayrıca karbon salımı ve sıfırlama yönünden de çok ciddi adımlar atmalıyız. Çay sektörü de bu gerçekleri göz önünde bulundurarak hareket etmelidir” dedi.

Gelinen noktada, UR-GE ve AR-GE yatırımlarında hem enerji tüketimini minimize eden hem verimliliği maksimum düzeye çıkarılmasının kaçınılmaz olduğuna da değinen Arslantürk, diğer ülkelerle rekabet edebilen ve kâr odaklı bir üretim ve ticaret yapısının oluşturulması için birlikte hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda daha sonra TTSO Proje Koordinasyon Ofisi Genel Koordinatörü Cengizhan Sungurlu, “UR-GE Proje Desteği ve DYS Kayıt Bilgilendirme”, KOSGEB Trabzon İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Kürşat Mazlum,  “KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı” hakkında bilgi verdi.

Asra İnşaat Isı ve Klima Sistemleri San.ve Tic.Ltd.Şti adına Fevzi Olgun da “Beyaz Enerji Teknolojisi ile Çay Sektöründe Enerji Tüketimini Azaltmak” konusunda sunum yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar