Arslantürk: Fındık ticareti minimum düzeyde etkilenecek

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, coronavirüsün fındık ticaretinde olumsuz bir yansıması olmayacağını belirterek sadece toplama sürelerinde bir uzama olabileceğine dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 21.04.2020

Arslantürk: Fındık ticareti minimum düzeyde etkilenecek

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, coronavirüsün fındık ticaretinde olumsuz bir yansıması olmayacağını belirterek sadece toplama sürelerinde bir uzama olabileceğine dikkat çekti. Arslantürk, “Özellikle Giresun, Ordu,  Samsun ve batıda gezici tarım işçileri ile toplama işlemini gerçekleştiren üreticilerin ürünlerini toplama sürelerinde bir uzama meydana gelebilir.  Çünkü işçilerin gelme sayıları kontrol altına alınabilir veya yarı yarıya azaltılabilir. Ayrıca gelen işçilerin hijyen koşullarının sağlanması konusunda da sıkıntılar ortaya çıkabileceğinden süreç uzatabilir. Ama genel itibariyle ticaretin çok etkileneceğini düşünmüyorum. Mutlaka ihracatta bir daralma söz konusu olacaktır önceki yıllarda yaptığımız ihracatı ya da iç tüketimi aynı seviyede sağlama olasılığımız yok.  Fakat 2020 mahsulünün bu sene az olması elimizdeki ürünün tamamını satma olasılığını gündeme getirebilir.”  dedi.

Tedbirler güzel ama yeterli değil

Devletin coronavirüs konusunda aldığı tedbirlerin yeterli olmadığını daha öngörülebilir tedbirlerin hayata geçmesi gerektiğini vurguyan Arslantürk, şunları söyledi; “ Alınan tedbirler güzel ama maalesef ki yeterli değil. Şu an çoğu işletme iş yavaşlattı hatta bazıları durdurdu. Ama süreç böyle devam ederse işletmelerin tamamen kapanması kaçınılmaz hale gelebilir.”

Yapılamayan tarımsal üretim felaketi getirebilir

İçinde bulunduğumuz süreçte tarım sektörünün ayrı bir önem teşkil ettiğini vurgulayan Arslantürk şunları söyedi; “ Şu an hepimiz tarımsal üretimin yapılıp yapılamayacağını düşünüyoruz. Gündemimizde o var. Bugüne kadar yapılan tarımsal faaliyetler istenilen düzeyde yapılamıyordu. Bu durum üzerine tuz biber oldu.  Bu seneki tarımsal üretim de istenilen düzeyde yapılamazsa eğer o zaman daha büyük felaketle karşı karşıya kalacağız.”

Ekonomik olarak zor günler kapıda

Arslantürk, “Yaz geldiğinde salgının azalacağını ya da ortadan kalkacağı konuşuluyordu. Ama şu an yaz mevsimini yaşayan birçok ülkede salgın gücünü artırmaya başladı. Yani önümüzdeki süreçte zor günler bekliyor. Salgın kontrol altına alınmış olsa dahi ekonomik olarak zor günler kapıda. Bugünden daha iyi olacağımızı düşünmüyorum.  Kısa sürede atlatma şansımız da yok.  Çünkü gerek devletin gerekse bizlerin bütçesine ekstradan ciddi maliyetler oldu. Ve bunları öyle kolay kolay aşmamız mümkün değil.  Önümüzdeki süreci çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Yaptığımız işlerde mümkün olduğu kadar verimi ön plana çıkarıp  maliyetleri minimum düzeyde tutmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar