Fındığın “ezber bozan” üçlüsü

Dünya fındık üretiminin lideri olan ülkemizde söz konusu fındık tarımı olduğunda sektördeki hemen hemen herkesin üzerinde uzlaşı gösterdiği “ezberi bozan adamlar” tanımının üç ismi Ünye’de bir araya geldiler.

info@karadenizekonomi.com / 17.06.2021

Fındığın “ezber bozan” üçlüsü

Üçlü sacayağının ilk ismi 84 yaşında olmasına rağmen Ünye’deki 70 dönümlük arazisinde başta fındık olmak üzere, hemen hemen her türden bitki için adeta bir botanik bahçesi ve araştırma laboratuvarı oluşturan Orhun Güven. Diğeri ihracatçı ve sanayici kimliğine rağmen üretime olan ilgisi herkes tarafından bilinen Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk. Sonuncusu ise fındık bahçelerinin oluşturulması, bakımı ve geliştirmesindeki farklılıkları ile öne çıkan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin.

 

 

Ünye’de bir gün

 

Ev sahibi konumunda olan Orhun Güven’in özellikle akademik düzeyde ve ilgili okullardaki bilgi yetersizliğinden yakındığı ziyarette, her ne kadar tarımsal üretim alanında bir lisans eğitimi almamış olsa her ayın en az bir haftasını fındık dalları arasında geçiren Sebahattin Arslantürk’le yaptığı doyumsuz sohbet görülmeye değerdi. Bahçeleri geleneksel ocaklardan tek gövdeli ağaç sistemine döndürmenin öncüsü olan Mustafa Şahin de sohbete dahil olunca sohbet ister istemez fındık ekseninde devam etti ve bitti. Ziyarette, Türk tarımının hak ettiği ilgiyi ve bilgiyi göremediğini, devletin bu konuda mazeret üretme hakkı da bulunmadığını ifade eden Güven’in “fındık üretiminde karma yapıdan vazgeçilmesi gerekiyor” çağrısı Arslantürk ve Şahin tarafından olumlu karşılandı.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar