Fındık ihracatında tehlike

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu tarafından 2020/2021 sezonu Eylül ayı fındık ihracatı ile ilgili değerlendirme yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 2.10.2020

Fındık ihracatında tehlike

Yapılan açıklamada yeni sezonun ilk ayında maalesef geçen yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 26,7, döviz girdisinde ise yüzde 21,8 oranında ihracat düşüşü yaşadıklarını kaydederek, “Bu ciddi miktardaki düşüşün önümüzdeki aylarda devam etmeyeceğini temenni ediyoruz. Ancak henüz 1 aylık dönemde bu büyüklükteki bir düşüşün pandemiden kaynaklanmış olamayacağı da bir gerçektir. Hangi sebeple olursa olsun, Türkiyemiz’in rakipleri olan başta İtalya, ABD, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelerin bu ilk ayda ihracat miktarlarını artırır iken bizim ciddi düşüş yaşamamız ve hatta bu durumun sürebileceği ihtimali kabul edilemez. Nedenlerinin kapsamlı bir şekilde irdelenmesi karar verici konumundakiler tarafından bir görev olarak addedilmelidir. Bu çerçevede tüm paydaş kurum ve kuruluşlar ile karar mekanizmalarının, hükümetimizin benimseyerek ilan ettiği ihracata dayalı kalkınma modelinin bilincinde davranması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki aylarda ihracatın tekrar şahlanabilmesi için fındık ihracatçıları olarak üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yapacağız. Tüm paydaşlarımızın aynı hedefe odaklanabilmesi durumunda zorlukların kolaylıkla aşılabileceğine inancımız tamdır.” ifadelerine yer verdi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar