‘’Fındık zurufları yararlı hale getirilebilir’’

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akar, ‘’Üreticilerimiz fındık zuruflarını kompost şeklinde kullanarak yararlı hale getirebilirler. Bu şekilde organik olan atıklar hem yıldan yıla fakirleşen toprakların yapısını iyileştirmeye katkı sağlamış olur hem de ziyan olmamış olur.’’

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2020

‘’Fındık zurufları yararlı hale getirilebilir’’

Fındık hasat ve harmanlama işlemleri sonunda Türkiye’de 1 yılda 250.000-300.000 ton fındık zurufu ortaya çıktığını belirten Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar,  ‘’Fındık zurufuna kompostlama işlemi yapıldıktan sonra toprağın fiziksel ve kimyasal özelliğini düzenleyen bir organik maddeye dönüşüyor. Fakat değerli atıkların çoğunluğu yakılarak ya da kendi halinde yol kenarına bırakılıyor. Oysaki üreticilerimiz fındık zuruflarını kompost şeklinde kullanarak yararlı hale getirebilirler. Bu şekilde organik olan atıklar hem yıldan yıla fakirleşen toprakların yapısını iyileştirmeye katkı sağlamış olur hem de ziyan olmamış olur. Fındık zurufu kullanarak kompost yapmak çok basit. Zuruflar 20-30 santimetrelik katman halinde serilerek bu katmana bir kat kireç serpilir, daha sonra üzerine 20-30 santimetrelik zuruf katmanı atılarak onun üzerine de tarım kireci serpilir. Yapımına devam edilerek oluşturulan yığın ıslatılır ve üzerine mikroorganizmaların çalışabilmesi ve uygun sıcaklığı oluşturmak amacıyla naylon bir örtü ile kapatılır. Mikroorganizmaların hareketi sonucu oluşan nemi sağlamak ve sıcaklığı dağıtmak amacıyla iki günde bir sulanarak karıştırılır. Kompost 5-6 ay arası bir süre içerisinde yeterli olgunluğa gelecektir. Olgunlaşmış olan kompost toprağın azaldığı bölgelere, fındık bahçesinde ocak diplerine ve tarla hazırlığında istenirse toprak ile karıştırılarak süs bitkileri yetiştiriciliğinde de kullanılabilir. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştiren fındık zurufu, sus tutma kapasitesinin yüksek oluşu bakımından da değerlidir. Eğer fındık zurufunun kompostlama işlemi yapılmadan bahçe ve tarlalarda kullanılırsapatojen mikroorganizmaların yayılmasına sebep olabilir ve bu sakıncalıdır’’ dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar