Kozalak akarına dikkat edilmeli

Ordu Valisi Sonel, ‘’Fındık bahçelerinin özel bir zararlısı olan fındık kozalak akarı temizlenerek fındığın çotanak yani meyve vermesi sağlanmalı. Çiftçilerimiz bunlara dikkat ederse, verimde ve kalitede yükseklik kaçınılmaz olur’’

info@karadenizekonomi.com / 31.03.2021

Kozalak akarına dikkat edilmeli

Ordu Valisi Tuncay Sonel, ‘Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun’ projesi kapsamında oluşturulan Ulubey Akpınar Mahallesinde İbrahim Yeşilkaş’a ait örnek bahçeyi ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Projenin birinci kısmında yer alan bahçelerden toprak tahlili alınması, bu tahlil sonuçlarına göre gübreleme ve çapalama çalışmalarının örnek bahçelerde uygulanması işlemini yerinde gördü.

''Kozalaklar temizlenerek fındığın çotanak vermesi sağlanmalı''

Fındık bahçelerinin özel bir zararlısı olan fındık kozalak akarına da değinen Vali Sonel, ‘’Yöremizde çiftçilerimiz, yöre insanımız çok iyi bilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük, meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olur. Kozalaklar temizlenerek fındığın çotanak yani meyve vermesi sağlanmalı. Çiftçilerimiz bunlara dikkat ederse, verimde ve kalitede yükseklik kaçınılmaz olur’’ diye konuştu.

Vali Sonel, fındık dallarında oluşan kozalakları topladı ve kozalakları elle toplamak suretiyle yapılan mücadele ile kimyasalların yaratacağı olumsuzluklarda ortadan kaldırılmış olacağını belirtti.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar