Fındık yapay zekâ ile sınıflandırılacak

Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği ürünlerin başında gelen fındığın toplanması, sınıflandırılması ve pazarlanması gibi aşamalarda yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek amacıyla Konya’da öğrenciler tarafından proje geliştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 12.01.2023

Fındık yapay zekâ ile sınıflandırılacak

Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen projeyle Türkiye’nin fındık üretimindeki rekabet avantajının korunması ve üreticiler için kolaylık sağlanması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi’nde öğrenciler tarafından ülkede en fazla ihracı yapılan fındığın toplanma, sınıflandırılma ve pazarlama aşamalarında meydana gelecek olumsuzlukları minimum seviyeye indirmek ve insan gücü ile zamandan tasarruf sağlanması amacıyla bir proje geliştirildi. Yapay zeka ve derin algoritma teknolojileri kullanılarak geliştirilen projeyle fındıkların görüntüsü kamera yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bilgisayarda çeşitli görüntü işlemeleri yapıldıktan sonra fındıklar türlerine göre kategorize ediliyor. Ayrıca geliştirilen mobil uygulamayla da fındıkların görüntüsü telefonla taratıldıktan sonra fındığın türü hakkında bilgi veren bir yazılım geliştirilerek kullanıcılara kolaylık sağlanması hedefleniyor.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar