Yaşar Group’tan 15 milyon Euro’luk fabrika yatırımı

Yeni fabrika yatırımı ve AR-GE çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Yaşar Makine Metal Sanayi Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan, “İlkadım’da yaklaşık 20 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Nijerya’dan Kolombiya’ya kadar dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ihraç ediyoruz" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 12.09.2022

Yaşar Group’tan 15 milyon Euro’luk fabrika yatırımı

Yeni fabrika yatırımı ve AR-GE çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Yaşar Makine Metal Sanayi Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan, “İlkadım’da yaklaşık 20 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Nijerya’dan Kolombiya’ya kadar dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ihraç ediyoruz, 2025 yılında yaklaşık 55 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Pirinç ve çeltik işleme makineleri üreten Yaşar Makina, ürünlerini 75 ülkeye ihraç ediyor. Her yıl yeni projelerle yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirten Yaşar Makine Metal Sanayi Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan, yeni fabrika yatırımının yanında 2 bin kişiye istihdam sağlama hedefleri olduğunu ifade etti.

Samsun’un İlkadım ilçesinde kurdukları fabrikayla bin 500 kişiye istihdam sağlayacak kapasitelerinin olduğunu belirten Polatcan, “35 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu yaklaşık 15 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Şu anda bu tesisimizde 150 çalışana istihdam sağlıyoruz. Aynı zamanda yeni yaptığımız tesisimizin çatısına 1.2 megewatlık bir güneş paneli yapımına başladık. 2022’nin sonunda elektrik üretimine başlayacak. Bu fabrikamızda bin 500 kişiyi istihdam edecek kapasitemiz mevcut. Yaşar Grup olarak toplam 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. 2025 yılı içerisinde 2 bin kişiye istihdam sağlama hedefimiz var. Bu yatırımımız için sadece KDV teşviki aldık. Bu zamana kadar yatırımlarımızdan yüzde 90 teşvik almadık. Devletin büyük yatırımlar için destekleri yok. Biz de yatırımlarımızı yüzde 90 öz sermayeyle yapıyoruz” dedi.

 

110 FARKLI ÇEŞİT MAKİNE İMALATI

Yurtdışında Rusya, Peru ve Moritanya’da şirketleri olan Yaşar Grup, pandemide hız kesmeden üretim yapmaya devam etti. Pandemi döneminde gelen taleplere karşılık vermek için İlkadım’da fabrika yatırımı yaptıklarını ifade eden Polatcan, “Pandemi döneminde ise yüzde 125 performans ile çalıştık. Pandemi döneminde gıdanın önemi anlaşıldı. Çeltik ve pirincin değeri artınca bu sektördeki fabrikalar kapasite artırdı. Bundan dolayı da fabrikalar bizden makine aldı. Pandemi döneminde makine yetiştiremedik ve yatırım yapmaya karar verdik. Bu yatırımlardan biri de İlkadım’daki yeni fabrikamız. Şu anda portföyümüzde yaklaşık 4 bini aşkın müşterimiz var. Çeltik ve pirinç işleme makineleri imalatı yapıyoruz. Fındık işleme ve araç üstü ekipmanları imalatını yapıyoruz. Toplamda 110 kalem makine imalatı yapıyoruz” dedi.

 

2022 YILININ SONUNDA YAKLAŞIK 30 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

2022 yılının sonunda yaklaşık 25 milyon dolarlık bir ihracat yapmayı hedeflediklerini belirten Polatcan, “2022 itibariyle toplam 75 ülkeye ihracat yapıyoruz. Nijerya’dan Kolombiya’ya kadar dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ihraç ediyoruz. 2021 yılında yaklaşık 15-20 milyon dolar arasında bir ihracat gerçekleştirdik. 2022 yılsonunda ise 25-30 milyon dolar arasında bir ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. Tüm hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2023’te ihracat hedefimiz yaklaşık 35-40 milyon dolar. 2025 yılında ise 55 milyon dolar. Benim hedeflerimden biri de 2025 yılında ISO 500 listesinde yer almak” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’DE EŞİ VE BENZERİ YOK

Kapalı Tip Tahıl Kurutma Makinesi adında bir makinenin AR-GE’sini yaptıklarını ifade eden Seyit Ahmet Polatcan, makinenin Türkiye’de eşi ve benzerinin olmadığını söyledi. Genel Müdür Polatcan, “Her yıl Ar-Ge’ye ortalama 500 bin dolar bütçe ayırıyoruz. Bizim bu sene bir Ar-Ge çalışmamız var. Bu Ar-Ge çalışmasını Türkiye’de daha önce yapan yok. Dünyada bu AR-GE’yi üreten firmalar var. Biz dünyadaki farklı firmaların dizaynlarına bakarak kendi mühendisliğimizle kendimize at bir makine imalatı yapıyoruz. Bu makinenin hiç benzeri görülmedi. Yani makinemiz tahıl kurutma makinesi olacak. Tahıl taneli olan tüm ürünleri kurutacak bir makine üretiyoruz” diye konuştu.

 

ASEL GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar