Ömer Hacıoğlu: “Amerika’nın silahını Trabzon’da üretiyoruz.”

Trabzon’da faaliyet gösteren Alpharms Savunma, tamamen ihracat odaklı üretim modeliyle Türkiye savunma sanayinde dikkat çeken firmalardan biri olarak öne çıkıyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.06.2025

Ömer Hacıoğlu: “Amerika’nın silahını Trabzon’da üretiyoruz.”

Düzce’de 1991 yılında kurulan şirket, 2012 yılında üretimini Trabzon’a taşıyarak yeni bir büyüme sürecine girdi. 2017’de ise bugünkü 4.000 metrekarelik üretim tesisine geçiş yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Hacıoğlu, firmanın 20 yılı aşan tecrübesini yüksek kalite ve çözüm odaklılıkla birleştirerek küresel pazarda rekabet ettiğini belirtiyor.

Tamamı ABD’ye: “Amerika’nın silahını biz yapıyoruz”

Alpharms Savunma, özellikle tabanca üretiminde güçlü bir ihracat başarısı yakaladı. Bugün tüm tabanca üretimini Amerika Birleşik Devletleri’ne yapan şirket, 9 mm Hi-Power (Browning) kopyası ve Colt 1911 modelinin hem 9 mm hem .45 kalibre versiyonlarını üretiyor. “Tabancanın tamamını ABD’ye ihraç ediyoruz. Av tüfeklerinde de aynı ihracat disiplini ile ilerledik. İç pazarda aktif olmasak da, ihracatta derinleşmeyi sürdürüyoruz,” diyen Hacıoğlu, üretim önceliklerinin yurt dışı pazarlar olduğunu vurguluyor.

15 ülkeye silah ihracatı

Alpharms Savunma, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtasında toplam 15 ülkeye silah ihracatı gerçekleştiriyor. Ürün kalitesini ve satış sonrası teknik destek süreçlerini titizlikle yönettiklerini belirten Hacıoğlu, müşteri memnuniyetinin en büyük referansları olduğunu ifade ediyor. Savunma sanayi alanında nitelikli insan kaynağı bulmanın zorluklarına da değinen Hacıoğlu, bu sorunu eğitim odaklı iç stratejiyle aştıklarını söylüyor: “Deneyimli personel bulmak kolay değil. Biz sıfırdan aldığımız personeli sahada eğiterek kadromuzu oluşturuyoruz. Bugün 70 kişilik bir istihdamımız var, bu sayıyı artırmak istiyoruz.”

Alpharms Savunma, sadece standart ürünlerle değil; müşterilerden gelen projelere özel üretim kabiliyetiyle de farklılaşıyor. Hacıoğlu, “Gelen projeler makul ve uygulanabilir olduğu sürece üretime alıyoruz. Şu anda da bu çerçevede yürüyen bir çalışmamız son aşamaya geldi,” diyerek AR-GE’ye açık bir yapıya sahip olduklarının altını çiziyor.

Sıkı prosedürlere rağmen güvenli ilerleyiş

Savunma sanayi ihracatının zorlu prosedürlerine rağmen sürecin işini düzgün yapan firmalar için bir engel değil, güven unsuru olduğunu vurgulayan Hacıoğlu, regülasyonları iş süreçlerinin doğal parçası olarak gördüklerini söylüyor. Şirketin kısa vadede iç piyasaya yönelme planı olmasa da, farklı ürün grupları ve projelere açık olduklarını belirten Hacıoğlu, savunma sanayine ilgi duyan genç girişimcilere ise şu tavsiyelerde bulunuyor:“Heyecanlarını disiplinle birleştirebildikleri sürece bu alanda yolları hep açık olur.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar