Çiğ köfteyi sektör yaptılar!

Ordu’ya 2007 yılına gelerek 3 yıl tek şube ile çalışan çiğ köfte sektörünün marka ismi RESUME şimdi Karadeniz’de yüzlerce kişiye istihdam sağlıyor.

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2017

Çiğ köfteyi sektör yaptılar!

İngilizce “devam” anlamına gelen “Resume” adıyla çiğköfte üzerine işletme kuran Adıyamanlı Yunus ve Enver Demirhan kardeşler Ordu OSB’de son sistem makinelerle üretim yapıyor.

Firmanın gelişimi ve bugünkü durumuna ilişkin olarak gazetemize bilgi veren Enver Demirhan, İstanbul, Zonguldak, Bartın gibi illerde yola çıktıklarını, Ordu’ya 2007 yılına geldiklerini söyledi. Demirhan, “Ordu’ya geldiğimizde bizden önce birkaç çiğköftecinin işyeri açtığını ancak tutunamadıklarını duyduk. Tek bir bayi ile çalıştık. İnsanlar damak zevki olarak çiğ köfteyi bilmiyordu. 9 yıl oldu, Orduluların yüzde 50’sine halen ulaşamadık. Çünkü acılı ve baharat Karadenizlilere hitap etmiyor” diye konuştu.

Türkiye’de iki tesiste yaklaşık 1,5 milyon liralık yatırımla, modern makinelerle üretim yaptıklarını, Türkiye genelinde 310 bayii üzerinden satış yaptıkları bilgisini eren Demirhan, Ordu’da da en küçük ilçelerde bile bayilerinin olduğun söyledi.

Et yerine ceviz kullanılıyoruz

Demirhan çiğköftenin içinde et kullanmadıklarını, ete en yakın lezzeti veren cevizi kullandıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Çiğköftemizde kendi ustamızın özel olarak hazırladığı 7 çeşit baharat var. Üç çeşit bulgur kullanıyoruz esmer bulgur, ince bulgur bir de bizim kalın dediğimiz bulgur var. Et yerine ceviz kullanıyoruz. Doğu bölgesine gönderdiğimiz çiğköftelere cevizin yanında buna bir de Antep fıstığı ilave ediyoruz. Orada biraz daha kıvamını yoğunlaştırmak gerekiyor. Ordu ve ilçelerinde bayilerimizde çalışan sayımız 200’ün üzerinde.”

Helâl ürün sertifikamız da var

“Bizim ayrıca helal ürün sertifikamız da var. Uygunluk denetimi yapılarak veriliyor. Boztepe vergi dairesine tabiyiz. Avrupa standartlarında bir ürün çıkarıyoruz. Makineyle yapıyoruz, ambalajı vakumlaması makine sadece sevkiyatta araca yükleniyor. Lavaşı da makine üretiyor. Her aşaması hijyene uyarak imal ediliyor. Ürünümüz alınıyor laboratuvarlarda inceleniyor, denetim yapılıyor sonra bize bilgi veriliyor. Uygun olmayan üretimler için cezalar caydırıcı. Rekabet etme anlamında merdivenaltı tabir edilen yerlerde yapılan imalatlar oluyor. Merdiven altı yerlerin kapatılması gerekir. Biz bu kadar yatırım yapıyoruz, istihdam oluşturuyoruz, belgeleme yapıyoruz. Onlar kalite ve hijyene dikkat etmeden, düşük maliyetlerle bizim bayilerimizi rahatsız ediyorlar.”

Karadenizli yazın daha çok yiyor

“Güneydoğu bölgesinde denk gelmişsinizdir, kış geceleri çiğ köfte yoğurma ile geçer. Karadeniz tam tersi yazın çok is yapıyoruz. Çiğköfte kış aylarında soğuğa karşı insanı bir kılıç gibi korur. Acı ve baharat başlı başına faydalı. Çiğköfte sindirimi kendisi yapar, kilo aldırmaz, zayıflatır diyet listesindedir.”

Ordu yerinde saymıyor

“Orduya ilk geldiğimiz zamana göre nüfusunu artırdı ama fiziki durumu daha çok gelişti, değişti. O zamana göre büyük bir değişim yaşadı. Öyle ümit ediyorum ki daha da iyi olacak, Ordu yerinde saymıyor. Biz kendimizi Ordulu olarak görüyoruz. Dokuz yıldır buradayız, ailem burada. Yani ileriye yönelik daha güzel şeyler olacak. Burada denize sıfır yaşıyoruz. Gideceğimiz yere en fazla y-yarım saatte gidiyoruz. Ordu Giresun Havalimanı sayesinde İstanbul’da işimiz oluyor, sabah gidip aksam geliyoruz. Bu da büyük bir nimet. Hedefimiz Türkiye’nin 81 iline Resume markası adı altında çiğköfte ulaştırmak.”

KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar