Organik gübre verimi yüzde 40 arttırıyor

Organik ve iyi tarım uygulamalarının temel unsurlarından olan organik gübrenin, geleceğin yegane gübresi olacağını vurgulayan uzmanlar, başta solucan gübresi olmak üzere organik gübrenin tamamen yerli kaynaklarla üretildiğini ve toprağın verimliliğini yüzde 40 civarında artırdığına dikkat çekiyor.

info@karadenizekonomi.com / 4.07.2022

Organik gübre verimi yüzde 40 arttırıyor

Bu kapsamda Organik Gübre sektöründe 2018 yılından beri faaliyet gösteren Hepasol Gübre, Çorum’da bulunan solucan çiftliği ve gübre üretme tesisi ile organik solucan gübresi ve organomineral gübre üretimi gerçekleştiriyor. Her türlü sebze, meyve bahçe, bütün tarla ve sera bitkileri için üretilen Hepasol solucan gübreleri, bitkilere besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim arttırıcı ve erken mahsül gibi faydalar sağlıyor. Hepasol’un ayrıca kırmızı kaliforniya solucan türünden elde edilen Hepasol katı ve sıvı solucan gübresinin yanında katı toprak düzenleyicileri ve sıvı orgamineral ürünleri bulunuyor.

Hepasol Organik Granül Solucan Gübresi ve Hepasol Organik Sıvı Solucan Gübresi ürünlerinin AR-GE çalışmalarının Hitit Üniversitesi ve şirket bünyesinde bulunan mühendisler ve danışman akademisyenler ile yapıldığına dikkat çeken Hepasol Yönetim Kurulu Başkanı Semra Şahin, ürünlerinin organik sertifikalı ve uluslararası standartlara uygun olduğunu açıkladı.

 

“Doğa dostu, organik gübre üretiyoruz”

Amaçlarının kaliteli, sağlıklı organik ürünler üreterek tarımda fark yaratmak olduğunu söyleyen Şahin, Türkiye’de tarım topraklarının organik madde bakımından yoksun olduğunu vurgulayarak, ​“Tarım topraklarımızın %80’inin organik madde bakımından yoksundur. Bu yoksun toprakların desteklenmeye, düzenlenmeye ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu noktada atılan her adımın bu toprakları en uygun şekilde beslemeye yönelik olması gerekmektedir. Topraklarımızda kimyasal gübreler kullanılarak bu ihtiyacın karşılanmaya çalışıldığı görülmektedir. Ancak kimyasal gübreler zamanla toprakta kimyasal atıkların birikmesine ve faydalı mikroorganizmaların zarar görmesine sebep olabilir” diyerek açıkladı. Ürünlerinin doğayı kirletmediğini de açıklayan Şahin, “Doğa dostu Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile organik gübre üretiyoruz. Organik gübreyle daha sağlıklı gıda ile daha sağlıklı insanlar yetişeceğini biliyoruz. Sloganımız; Organik gübreyle, sağlıklı gıda, sağlıklı insan” dedi.

Solucan gübresinin ülkemizde çok fazla bilinmediğini söyleyen Şahin, “Şu ana kadar herhalde bir milyon civarı bir yatırım yaptık. Bu işe beş yüz bin solucanla başladık. Bunlar için üretim yataklarımız var. Toplam 8 kişiyle çalışıyoruz” diyerek başlangıçta düşündüğünden daha fazla bir yatırım yaptıklarının altını çizdi.

 

“Farklı iklimlere farklı gübreler üreteceğiz”

Ar-Ge çalışmaları ve ürün geliştirmelerinin sürdüğünü ifade eden Şahin, “Ürünler katı, sıvı ve bitkisel sıvı solucan gübresi olarak 3’e ayrılıyor. Biz ilk çalışmalarımızı Hitit Üniversitesi'nde Mikrobiyolog Gülçin Alp ile yaptık. İlk sıvı çalışmalarımızı kendisiyle yaptık. Onunla Ar-Ge ve ürün geliştirmelerimiz de devam ediyor. Bundan sonrasında ürün geliştirmemize illere, bölgelere göre gübre üretimine yönelik, farklı iklim ve ürün gruplarına göre yeni ürünler geliştirmek olacak” diyerek açıkladı.

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar