Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatta Yüzde 8 Artış Kaydetti

DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden yapılan ihracatın 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 8 arttığını açıkladı. Kalyoncu, Genel Sekreterliğin yetki alanındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu dönemde 933 milyon 272 bin 148 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 5.09.2023

Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatta Yüzde 8 Artış Kaydetti

 

 


 

İhracatta Lider Trabzon, Fındık Başı Çekiyor

2023 yılının ilk 8 ayında, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden en fazla ihracat gerçekleştirilen iller sıralamasında Trabzon birinci sırada yer alırken, bu ilin ihracatı 717 milyon 797 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Bölgeden gerçekleşen ihracatta lider sektör ise 363 milyon 671 bin 84 dolar ile fındık oldu.

Rusya, İtalya ve Gürcistan İhracatta Önemli Pazarlar

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yapılan ihracatın en fazla gerçekleştiği ülkeler arasında Rusya Federasyonu ilk sırada yer alırken, bu ülkeye olan ihracatta yüzde 37'lik bir artış kaydedildi. İkinci sıradaki İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 36 artarken, Gürcistan'a yüzde 9'luk bir artışla üçüncü sıradaki yerini aldı.

 

İhracatçılara Desteğe İhtiyaç Var

Başkan Kalyoncu, yüksek enflasyonun neden olduğu maliyet artışları ve finansmana erişim zorluklarına rağmen bölge ihracatçılarının bu başarıyı elde ettiğini vurguladı. Ancak, Kalyoncu, ihracatçılara uzun vadeli ve uygun faizli reeskont kredileri sağlanması gerektiğini belirterek, ihracatçılara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini dile getirdi.

 

Yatırım ve İstihdam Sorunlarına Dikkat Çekildi

Ayrıca, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon özelinde yatırım yapacak arazi bulunamaması ve organize sanayi bölgelerinde yeterli arsanın eksikliğine dikkat çekildi. Kalyoncu, bölgede çevre dostu ve yüksek katma değerli sanayinin geliştirilmesi, genç nüfusa istihdam sağlanması ve yeni organize sanayi bölgelerinin kurulması gerektiğini belirtti. Siyasilerden, uzun vadeli politika ve projeler geliştirmeleri talep edildi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar