Trabzon Fındık İhracatında Lider: 2023'te 1.8 Milyar Dolarlık Döviz Girdisi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 2023 yılında Türkiye’nin toplam 284 bin 141 ton fındık ihraç ettiğini ve buna karşılık 1 milyar 866 milyon 735 bin 417 dolar döviz girdisi elde edildiğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 5.01.2024

Trabzon Fındık İhracatında Lider: 2023'te 1.8 Milyar Dolarlık Döviz Girdisi

Arslantürk, Trabzon’un bu başarıda önemli bir rol oynadığını belirterek, ihracatın yüzde 29'unun bu şehirden gerçekleştiğini ifade etti.

Trabzon’dan yapılan fındık ihracatında 2023 yılında miktar bazında yüzde 22, tutar bazında ise yüzde 4'lük bir düşüş yaşandığını belirten Arslantürk, 59 farklı ülkeye fındık ihraç edildiğini ve en çok ihracat yapılan ülkelerin İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya olduğunu açıkladı.

Arslantürk, geçen yıl Avrupa ülkelerinde ve diğer küresel pazarlarda yaşanan yüksek enflasyonun siparişlerde düşüşe neden olduğunu ifade ederek, bu durumun fındık ihracatını etkilediğini belirtti. Ancak, 2024 yılı için Avrupa piyasalarında kısmi bir toparlanma öngördüklerini vurguladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar