FINDIKTA REKOLTE TÜRBÜLANSI

Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda Ziraat Odaları, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyeti 2021 fındık rekolte tahminini 686  bin ton olarak açıklamış Ulusal Fındık Konseyi’nden ve ihracatçı kesiminden açıklanan 686 bin ton kabuklu rekolte çalışmasına itirazlar gelerek rekoltenin 815 ton kabuklu olarak ortaya koyan iller bazında rekolte kamuoyu ile paylaşılmıştı.

info@karadenizekonomi.com / 27.07.2021

FINDIKTA REKOLTE TÜRBÜLANSI

Ulusal Fındık Konseyi ,Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Fındık İhracatçı Birlikleri rekolte çalışmalarının sonucunun 2021 yılı rekoltenin 815 bin 336 ton olacağı ilan edildi. İhracatçı kesimleriyle, Tarım il müdürlükleri arasında tarihte ilk defa rekolte tespitinde çok büyük fark çıkması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı yazıyla 27 Temmuz tarihine kadar Tarım İl Müdürlükleri’nden ikinci kez bir rekolte çalışma yapma yazısı gönderdi.

Bakanlık İkinci Kez Rekolte Tahminini Yapacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Cengiz Budan, Bakan adına Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gönderdiği yazıda fındık rekoltesinin ikinci kez tespit edilerek 27 Temmuz’a kadar bildirilmesini istedi. İşte o yazı: Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin ilk bitkisel üretim tahmininde fındık rekoltesini 700 bin ton olarak açıkladı. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) ise, mayıs ayında Türkiye’nin 2021 ürünü kabuklu fındık üretim tahminini 790 bin ton olarak duyurmuştu.

Fiyat ne olacak?

Fındık hasadı ağustos ayının ilk haftası başlayacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli fındık alım fiyatının hasat öncesi açıklanacağını ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alacağını duyurmuştu. Genel beklenti bayramdan önce fındık fiyatının açıklanması yönündeydi. Ancak, Tarım il müdürlüklerinin yaptığı rekolte tahmini çalışma sonucuyla ihracatçı kesimlerinin yaptığı rekolte çalışmaları arasında ortaya çıkan büyük fark nedeniyle ayrıca Ulusal Fındık Konseyi’nden ve ihracatçı kesimlerinden gelen itirazlar nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı fiyat açıklanamadı. İktidar partisi milletvekilleri fiyatın 28-30 lira olması için çalıştıklarını belirtirken, muhalefet 35 TL yapma yönünde kampanya başlatmıştı. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise daha önce yaptığı açıklamada son 10 yılın en iyi rekoltesi olduğunu fındığın Dünya’ya satılan bir ihraç ürünü olduğu gerçeğini hatırlatarak 25 TL rekabet gücünü güçlü kılacağı açıklaması yapmıştı. Fındıkta son sözü ay sonuna kadar Ordu ve Giresun ziyaretleri yapması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Fındık Hasadına Başlamadan Gül Gibi 4 Ayrı Rekoltemiz Oldu

Fındıkta yeni sezon yaklaşırken rekolteler belli oldu. Başta üretici, sanayici ve ihracatçı olmak üzere fındık sektörünün tüm paydaşları bu yıl gerçekleşecek rekolte ve fiyat beklentilerini tartışıyor. Şu ana kadar ilgili kurumlar tarafından 790 bin ton, 815 bin ton, 656 bin ton olmak üzere 4 ayrı tahmini rekolte açıklandı. Fındıkta en yüksek rekolte bundan 13 sezon önce 2008 yılında 804 bin 546 ton olarak gerçekleşmişti. Fındıkta üretici, yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle rekoltede düşüş yaşanacağını, girdi maliyetlerinin en az yüzde 25 oranında arttığını vurgulayarak 28-30 TL arasında fiyat beklentisi içinde. Ulusal Fındık Konseyi başkanı Sebahattin Arslantürk Türk Fındığının Dünyada gücünü koruması bakımından 25 TL Fiyat ihracat gücümüzü artırı açıklaması gelmişti.Sektörde bir diğer beklenti ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı alım fiyatı. TMO geçen yıl kabuklu fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç esasına göre; Giresun kalite kabuklu fındık için; 22,5 TL/kg, Levant kalite kabuklu fındık için; 22, TL/kg olarak fiyat belirlenmişti. Serbest piyasada da fındık fiyatları 26 liraya kadar çıkmıştı.

KFMİB rekolte tahmini 815 bin ton

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) 2021 yılı fındık rekolte tahminini açıkladı. Birlikten yapılan açıklamaya göre bu yıl fındıkta beklenti 815 ton.

Sevinç; “Tarım İl Müdürlüklerinin parametrelerinde ciddi hatalar var”

Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç yaptığı  açıklamada malasef ülkemizde Türk sanayicisini,hracatcısını suçlamak ,hedef göstermek,ötekileştirmek,fındık üzerinden siyaset yapmak alışkanlığı malaesef devam ediyor.Bizleri hedef gösterenlerin herhangi bir bedel ödemediğini,risklerinin olmadığını açıkça görüyoruz.Türk fındık ihracatçısı elini taşın altına koymuştur. Üreticimizin kazanmasını bizde önemsiyoruz.Üretici kazanacakki bahçesine baksın.Üreticiye fındığınızı satmayın diyenler geçen yıl üreticinin yüksek fiyatlardan yararlanmasını engellediler,suçuda yine Türk ihracatçısına attılar.Her şey çok açık ortadadır.Fındığın Türkiye’nin en önemli ihracat ürünü olduğunu ifade eden  Sevinç; “Bilindiği üzere rekolte, fındık politikalarının belirlenmesine yönelik en önemli parametrelerden biri olmanın yanı sıra dünya fındık ticaretinde yaşanacak gelişmelerin de en önemli göstergelerindendir. Her platformda ısrarla ifade ettiğimiz gibi fındık yüzde 80-85’i ihraç edilen milli ve geleneksel bir ürün olduğu için, fındık sektörü ile ilgili olarak alınacak her karar, üretici memnuniyeti açısından olduğu kadar, yine öncelikle ihracat penceresinden de irdelenmek zorundadır. Çalışmamız Şubat, Mayıs, Haziran ve Temmuz olmak üzere dört ardışık periyotta yapılmakta olup, her periyot bir önceki ile kıyaslanarak değerlendirilmektedir. Hal böyle olmasına rağmen, çoğu zaman polemiklere neden olmamak için rekolte tahminimiz çoğu yıl kamuoyuna açıklanmamışsa da, sezon sonunda gerçekleşen verilere göre ulaşılan rekolte rakamının daha önceki hesaplarımızla örtüştüğü de bir realite olarak hafızalarımızda yer almıştır. Bu yıl ise, Tarım Bakanlığı’nca henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen 2021 ürünü ülkemiz fındık rekolte tahmininin Tarım İl Müdürlükleri'nce 656 bin  ton/kabuklu olarak belirlendiğine yönelik bir tablonun sosyal medya aracılığıyla yayılması üzerine, bu rakamlara ulaşabilmenin ancak rekolte tespitinde kullanılan bazı parametrelerde çok ciddi hatalar yapılması ile mümkün olabileceği tarafımızdan değerlendirilmiştir.

İFMİB; “Bu yıl 818 bin ton rekolte bekliyoruz”

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), rekolte tahmin komisyonuna yaptırılan çalışmanın sonuçlarını açıkladı. 2021-2022 sezonu için fındık rekoltesi 818 bin ton. Rekolte tahmininde, dikim alanlarının doğru tespit edilmesinin oldukça elzem olduğuna dikkat çeken İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, “TMO’nun da son yıllarda başarı ile yürüttüğü regülasyon görevini hem üretici refahı hem de piyasa istikrarını gözeterek devam edeceğine inancımız tamdır” diye konuştu. Türk ihracatçısının geride bıraktığımız 2019-2020 sezonunda 343 bin ton iç fındık ihracatı ile rekor kırdığını belirten Gören, yüksek rekolte olursa ürünün satılamayacağı ve elde kalacağı yolunda algı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “geçen yılki rekor ihracat rakamı ile yüksek rekoltenin pazarlanamayacağı algısını yıkmış olduk. Bu nedenle rekolte ne kadar yüksek olursa olsun, devletimizin uzun vadeli, sürdürülebilir ve dünya pazarlarında rekabet edebilecek fındık politikaları oluşturması halinde biz ihracatçılar daha fazla döviz girdisi sağlamak için üzerimize düşen görevi yerine getirecek güçteyiz” dedi. Gören, sonuna yaklaştığımız 2020-2021 fındık sezonunu ise 280 bin tonun üzerinde iç fındık ihracatı ile kapatacaklarını sözlerine ekledi.

INC’de rekolte tahmini 790 bin ton

Dünya fındık rekoltesi 1 milyon 306 bin 900 ton olarak açıklanırken, Türkiye için ise tahmini fındık rekoltesi 790 bin ton olarak bildirildi.

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) 40’ıncı Kongresi’nde dünya fındık rekoltesi 1 milyon 306 bin 900 ton olarak açıklandı. Türkiye’nin 2021 yılı tahmini fındık rekoltesini ise 790 bin ton olarak bildirildi. Rekoltenin yanı sıra dünyada 126 bin 400 ton, Türkiye’de ise 95 bin ton stok bulunuyor. Buna göre dünya fındık rekoltesinin yaklaşık yüzde 60’ını Türkiye karşılıyor. COVID-19 salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yılda internet üzerinden yapılan kongrede Karadeniz İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabırlar Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sabır, Türkiye’nin 2021-22 yılı rekoltesi tahmini 790 bin ton olarak gerçekleştirileceğini bildirirken 2020-21 sezonundan devreden 95 bin tonluk stok ile birlikte toplam 885 bin tonluk fındık olacağı söyledi.

Arslantürk, “656  bin tonluk tahmin sektör ile alay etmektir”

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, henüz kamuoyuna deklere edilmemesine rağmen tüm illerden toparlayarak tespit ettikleri 656 bin tonluk fındık rekoltesi tahmininin, sektörün tümü ile alay etmekten başka bir anlama gelmeyeceğini söyledi. Arslantürk; görüyoruz ki fındık üzerinden siyaset yapmak popülüst politika üretilmesinin ülkemize verdiği zararları ihracatçı ortaya koymaya kalktığında Türk fındık ihracatçısını suçlamak,hedef göstermek işin en kolayına kaçmaktır. Üreticiye geçen yıl fındığınızı satmayın diyenler üreticinin zararlarını ödedilermi herhangi bir bedel ödedilermi,Türk fındık ihracatçısı,üreticimizin kazanmasını  önemsiyor,kazanacakki bahçesine baksın ancak bunu maliyetleri düşürerek endüstriyel tarıma geçerek verimi artırarak dünya gerçeklerini görerek yapmak zorundayız. Bizi eleştirenler dünyada olup biteneler bakması ve eğer bu yaşananlardan ders çıkarmaz isek Amerikanın bademde yaptığını Türkiye olarak fındıkta yapmaz isek 10 yıl sonra maalesef başka şeyler konuşmak zorunda kalacağız. Bugün bu söylenenler kayıt altına alınsın ki 10 yıl sonra  ortaya çıkacak dünya gerçeklerini 10 yıl geriye giderek kim ne söylemiş sonuç ne olmuş hep beraber bakarız.Çok açık dünya da %90 üretim gücümüz %70  lerin altına düştü eğer tedbir almazsak önemli  Türkiye olarak fındıkta kazanımlarımızı  korumaz isek kayıp eden oluruz,bunu bugünden görmek zorundayız. Türk fındk ihracatçısını hedef göstererek suçlayarak fındığın sorunlarını çözemessiniz,dünya gerçeklerini görmek zorundasınız.“Hemen hemen yılın 12 ayında ve her ayın da 1 haftası bahçelerde geçecek şekilde yaptığımız çalışmadaki rekolte tahminlerine göre, bu yıl Batı Karadeniz Bölgesi’nde en az 300 bin, Orta ve Doğu Karadeniz de ise 500 bin tonun üzerinde, yani toplamda 800 bin tondan fazla bir rekoltenin dallarda mevcut olduğunu net olarak söyleyebiliyoruz. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nca oluşturulan Rekolte Tahmin Komisyonlarının, bu denli düşük bir tahminde bulunmalarını ve buradaki hedeflerini de anlamakta güçlük çekiyoruz. Gerçi aynı şekilde 2006, 2008 ve 2013’de her yıl 100’er bin ton ve üzeri, diğer yıllarda da 30-40 bin ton civarında yanılgılar yine bu komisyonlar tarafından yapılmıştı. Bu da bir gerçeği ortaya koymaktadır. Artık rekolte çalışmalarının profesyonel bir oluşum tarafından yapılmalıdır” dedi.

Soydan; “30 TL her kesim tarafından makul karşılanabilir”

TZOB yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, rekolte yüksek ve az olmuş diyerek üretici üzerinde baskı yaratılmak istendiğini söyledi. Bizim için üreticinin alın terinin karşılığını alması önemlidir. Rekolte ister az olsun ister çok olsun üretici fındıktan para kazanacakki bahaçesine baksın. Son yıllarda üreticinin bahçesine baktığını ve fındıkta üretim ve kalitenin arttığını ifade eden Soydan, “Bizim için tek tahmini rekolte Tarım Bakanlığı’nın çalışma sonuçlarını açıkladığı rekolte. Bu yıl yaşanan doğal afetler dikkate alınmalı.” Serbest piyasa koşullarına sektör aktörlerince güven kalmadığını için TMO’nun piyasada regülasyon görevi üstlendiğini vurgulayan Soydan şunları söyledi, “TMO zamanı geldiğinde yine alım yapacaktır. Alım taban fiyatı hasattan önce açıklanmalı. Bölge Ziraat Odaları olarak yaptığımız maliyet çalışmaları kilo maliyetimizin 22,85 kuruş olduğunu gösteriyor. Buna yüzde 30 refah payı eklediğimizde 30 TL gibi bir fiyat çıkmakta. Bu fiyat da her kesim tarafından makul karşılanabilecek fiyattır.”

"İkinci Rekolte Mantığını Anlamış Değiliz"

Ordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça: yaptığı açıklamada ikinci rekolte çalışmasının mantığınıa anlam veremediklerini söyledi. Akça; "Ülkemiz üreticisinin dikkate alacağı rekolte Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte olacağını daha önce açıklamıştık. Tarım bakanlığının rekoltesine tüm paydaşların temsilcileri katılmıştır. Bu çalışmalar imza altına alınmıştır. Bugün ikinci kez rekolte çalışması yaptırmanın mantığını anlamış değiliz. Üreticinin maliyetleri ortadadır. Bunu bakanlığımız ve TMO çok iyi bilmektedir. Bugüne kadar üreticinin yüzünü güldürecek açıklamalar Cumhurbaşkanımızdan geldi, yine bu yılda Cumhurbaşkanının üreticimizi mağdur etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Üreticinin daha fazla bahçesine bakması daha fazla üretmesi için üreticinin Fındıktan para kazanmasını hep beraber sağlamak zorundayız" dedi. 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar