Alucra Göleti onarılmayı bekliyor

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı Giresun'un en büyük barajı kabul edilen, üzerinden Delice Irmağı geçen Alucra Göleti’nin akıbetini gündeme getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 8.02.2022

Alucra Göleti onarılmayı bekliyor

Gölet 15.03.2019 tarihinde gelen yoğun şikayetler sonucu yapılan tespitle gövde dolgusuyla doğal zemin kontağı arasından su sızıntısı tespit edilmesi ardından 12 hane tahliye edilerek gölet 3 günde boşaltılmıştı. Yüklenici firmanın sözleşmesi 24 Şubat 2021’de feshedilmişti.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “21 Nisan 202’de önergemize yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, 2019 yılında su tutulmaya başlanılan göletin derivasyon kanalından akış sağlandığını, herhangi bir tehlike bulunmadığını, oluşan zararın tespit edilmesi için rehabilitasyon projesinin ve yapım ihalesinin sonuçlandırılması gerektiği söylemiş, hukuki sürecin buna göre yürütüleceği ifade etmişti. Vatandaşların şikâyeti ve dikkati sayesinde fark edilen tehlikeyle işin kabulü yapılmamış yüklenici firma oluşan hasarı gidermediği için 24 Şubat 2021’de sözleşmesi feshedilmişti. Göletin rehabilitasyonu için proje ihalesinin yapıldığı çalışmaların devam ettiği ifade edilmişti. Baraj daha teslim alınmadan rehabilite edilmek üzere yeni bir ihaleyi beklemeye başladı. Yaşanan gecikmeyi hatırlatmak üzere sonrasında yeniden bir önerge vermiştim” ifadelerine yer verdi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı; Şimdi 1 Şubat 2022’de verilen yanıttan da anlaşılacağı üzer rehabilitasyon ihale hazırlıklarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tamamlanamadığı görülüyor. “Hangi sebeple olursa olsun bir türlü tamamlanamayan gölet inşaatı sebebiyle yıllardır ulaşımda zorluklar yaşayan, tarımsal üretimini ve gelirini bu yatırıma göre planlayan vatandaşlarımız daha fazla mağdur edilmemeli. Halen zararın ihale yapılıp iş tamamlandığında ortaya çıkacağı ve hukuki sürecin ancak böylelikle başlatılacağı ifade ediliyor. Görüldüğü kadarıyla bölgede yol standardının iyileştirilmesi ve ulaşım sorununun giderilmesi için de rehabilitasyon ihalesi beklenilecekmiş. Çalışmalar tamamlanmadığı için özellikle bu güzergahtan ulaşım sağlanan köylerimizin yol sorunu devam ediyor. Bu yolun iyileştirilmesine yönelik imalatların da yine rehabilitasyon ihalesi kapsamında gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Yol için de sulama alanları için de hayvancılık için de göletin sağlıklı biçimde onarılmasını bekliyoruz. 2014 yılında inşasına başlanılan sözleşme gereği zaten 2016 yılında teslim edilmesi gerekirken 2018 yılında ancak gecikmeli olarak geçici teslimi yapılan gölet hizmete girmeden 2019’da kullanılamaz hale gelmişti” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar