TTB Başkanı Ergan, “Deprem bölgesinde yeniden yapılanmada üretim önceliği olmalı”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan “Asrın Felâketi” olarak tanımlanan ve 11 ilimizi derinden etkileyen depremin acısını tüm Türkiye’nin birlikte yaşadığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 23.02.2023

TTB Başkanı Ergan, “Deprem bölgesinde yeniden yapılanmada üretim önceliği olmalı”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan “Asrın Felâketi” olarak tanımlanan ve 11 ilimizi derinden etkileyen depremin acısını tüm Türkiye’nin birlikte yaşadığını belirterek, bu da sevinçte ile tasada bir ve birlikte olmayı her daim becermiş ve başarmış olan Müslüman Türk Milleti’nin övündüğü hasletlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.

Bu hasletle birlikte ilk günden itibaren depremzedelere ve deprem bölgesine Devlet-Millet işbirliği ile her türlü yardım ve katkının sağlandığına ve de sağlanmakta olduğuna dikkat çeken başkan Ergan, “Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milleti ile bu büyük felaketin yaralarını saracak güç ve kuvvete sahiptir” dedi.

Eyyüp Ergan borsanın resmi internet sayfasında yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“11 ilimizi ve de buralarda yaşayan yaklaşık 13 milyon 500 vatandaşımızı etkileyen bu afetin yaralarını sararken, hiç şüpheniz başta depreme sebep olan fay hatları dikkate alınarak yerleşim alanları tespit edilip konutlar inşa edilecek, şehirler yeni baştan kurulacaktır.

Bu noktada dikkat çekmek istediğimiz önemli hususlardan biri şehirlerin yeni baştan inşası ve kurulması kadar köylerin de ihmal edilmemesidir.

Dahası, Türkiye’nin önemli tarım ve tarıma dayalı sanayisinin yer aldığı deprem coğrafyasındaki köylerin birer üretim merkezi olduğu dikkate alınarak öncelikli inşa edilmeleridir.

Deprem haberlerini izlerken büyük kısmı 40-50, bir bölümü de 100 ve yukarı civarındaki haneden oluşan köylerimizin yeni baştan inşası kentlere göre daha kolay yapılabilecektir. Doğrusu da budur. Çünkü her biri günümüzde önemi giderek artan gıda temininde üretim merkezi olan köylerimizdeki konutların, hayvan barınmalarına uygun şekilde dizayn edilecek projelerle yeniden kurulması, şehirlere göre hem daha kolay, hem de gereklidir.

Köylerin işlevine uygun şekilde yapılandırılması ve okul, sağlık kuruluşları gibi birinci derecede gerekli devlet kuruluşları ile donatılması, aynı zamanda kentlere yığılan nüfusun da azaltılması demek olacaktır.

Bunun için yeniden yapılanmada, önceliği her biri birer üretim merkezi de olan köylerimize vererek, aynı zamanda üretiminde artmasına öncelik tanımalıyız.

Bu düşüncelerle deprem felaketinde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine de sabırlar diliyoruz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar