Başkan Hacısalihoğlu, "İş dünyası desteklerden yararlanmalı"

Pandemi nedeniyle ekonominin daralmasına bağlı olarak devletimizin önemli destekler sunduğunu ve sunmaya da devam ettiğini belirten Başkan Hacısalihoğlu, meclis toplantısında iş dünyasının desteklerden yararlanması gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 26.02.2022

Başkan Hacısalihoğlu,

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Şubat ayı meclis toplantısı, pandemi tedbirleri nedeniyle video konferansla gerçekleştirildi.

Eren: Dünyada yaşanan gelişmeler insanlığı ve iş dünyasını endişelendiriyor

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Artık pek çok insan salgını grip gibi geçirse de vaka ve vefat sayılarına baktığımızda ciddi sayıda hastamız ve can kaybımız olduğunu görmekteyiz. Bu noktada normalleşmenin tek yolunun aşı olduğu açıktır. Ekonomik olarak pek çok sebebe bağlı olarak sıkıntılı günler yaşadığımız bu zamanda vatandaşlarımızdan talebimiz aşı olmaları, ticari ve sosyal normalleşmeye katkı sunmalarıdır. İş dünyası olarak pandeminin istenilen sürede son bulmaması, enflasyon ortamı, maliyetlerdeki fiyat değişiklikleri ve ürün tedariğinde yaşanan zorluklar sebebi ile zor şartlarda geçirdiğimiz 2021 yılından sonra bu yıldan ihracatta artış, turizmde canlılık, ekonomide yapılan çalışmaların olumlu sonuçları, istikrarlı bir süreç gibi olumlu beklentiler içerisindeydik. Fakat dünyada yaşanan gelişmeler bizleri endişeye sevk etmektedir. Bunun yanında petrol fiyatı, buğday fiyatı, doğalgaz fiyatındaki belirsizlikler de piyasalar için endişe vericidir. Sadece ticari açıdan değil insanlık açısından da baktığımızda yaşanan sorunların can kaybı olmadan antlaşmalarla sonlanması arzumuzdur. Pandemi sebebi ile iki yıldır türlü zorluklardan geçmiş insanlığın en son arzusu dünya üzerinde yaşanacak bir savaştır" dedi.

Eren, "Şehrimiz özelinde özellikle son altı yılda Karadeniz'de yetişen Türk somonu ihracatında miktarda 65 kat, gelirde 82 kat artış bizleri mutlu etmiştir. Şehrimize bu katma değeri sağlayan firmalarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca Körfez ülkeleri ile ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmeler bölgemiz turizmi adına sevindiricidir. Temel gıda maddelerine yansıtılan KDV indirimi de son dönemdeki bir başka olumlu gelişmedir. Dünyada yaşanan gelişmelerin etkisi altında tüm olumsuzluklara rağmen bize düşen yılmadan mücadeleyi sürdürmek, şehrimize bir şeyler katmaktır" diye konuştu.

Hacısalihoğlu: Umudumuz Rusya - Ukrayna savaşının anlaşmayla bitmesi ve tekrarlanmaması

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Trabzon'un kurtuluşunun 104'üncü yıldönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Şehrimizi ve bölgemizi önemli derecede etkileyen savaş ve bunun muhacirlik dönemi kalıcı etkiler bırakmıştır. Bu vesileyle gerek çatışmalarda gerekse muhacirlik nedeniyle şehit olan tüm ecdadımızı saygıyla anıyorum" dedi. Rusya - Ukrayna savaşına da değinen Hacısalihoğlu, "Gündemimiz son günlerde Rusya - Ukrayna savaşına dönmüştür. Hemen yanı başımızda olan bu savaş elbette bizleri bir komşu ülke olarak yakından etkileyecektir. Savaşın bir an önce sona ermesi ve anlaşmaya varılması, bundan sonra da bir daha böyle bir savaşın olmaması en büyük arzumuzdur" diye konuştu. Dünyanın gözünün bölgede olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, "Dünya devletlerinin gözünün burada olması nedeniyle zaman içinde uygulanacak olan ambargoların bizleri de yakından olumlu ya da olumsuz etkileyeceği aşikardır. Özellikle bölge iş insanları olarak bu konuyu yakından takip etmeli ve sürekli istişare halinde olmalıyız" dedi.

 

"İş dünyası desteklerden yararlanmalı"

Başkan Hacısalihoğlu, pandemi nedeniyle ekonominin daralmasına bağlı olarak devletimizin önemli destekler sunduğunu ve sunmaya da devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Dünya Bankasından destekli olarak KOSGEB üzerinden verilen istihdama destek teşviklerinin başvuru süresi Mart ayında bitecektir. Bu önemle teşvik sistemine başvurularda geç kalınmaması en büyük dileğimizdir. Ayrıca sizlerden gelen taleplerin TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara ve Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmesi suretiyle Kredi Garanti Fonu destekli krediler tekrar uygulamaya geçirildi. 60 milyar TL olarak belirlenen bu kredileri ihtiyacı olan kişilerin ve firmalarımızın kullanması en büyük dileğimizdir. Bu kredilerin kullanımında orta ve yüksek teknoloji üretime dönük teşvikler ön plandadır. KGF destekleri üç ana başlıkta sunulacaktır. Bunlardan bir tanesi işletme harcamaları destek paketi ki bu kredi kartı karşılığında belirli sektörlere uygulanan bir kredi desteğidir. Bunun önemli kısmı piyasanın daha pasif olan sektörlerinin canlanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Diğer taraftan yatırım destek paketi var. Orta ve yüksek teknolojide bakanlığımızın tespit ettiği sektörlere bağlı olarak yapılan desteklerdir. Bu desteklerin de oldukça avantajlı destekler olduğunu belirtmek istiyoruz. Bunlar 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeyle toplam 7 yıl ödemeli programdır ki yatırımcıların önünün açılmasında ciddi katkısı olacağın düşünmekteyiz. Diğer bir destek de ihracatı destek paketidir. Beklentimiz bu kredilerin hızlı bir şekilde biteceğidir. Diğer taraftan yine üretime dönük olarak tarımsal desteklerle ilgili 29 milyar TL civarında bir destek mevcuttur."

 

"SGK primi işveren payı desteğinin uzatılmasını talep ediyoruz"

Başkan Hacısalihoğlu, sosyo - ekonomik gelişmişlik endeksinde geri kalmış 51 ilde SGK primlerindeki işveren paylarına yönelik yüzde 6'lık bir destek olduğunu vurgulayarak, "Bu destek 31.12.2021 tarihinde sona erdi. Bu konuda yazışmaları TOBB ve ilgili bakanlıklarla sürdürmekteyiz. Bütün beklentimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın bu desteği önümüzdeki süreçte de devam ettirmesidir. Bu desteğin iş dünyası için önemli bir destek olduğunu da yeniden hatırlatmak istiyorum" dedi.

 

"Şehrimiz Nevruz'daki turizm hareketine hazır olmalıdır"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, turizme dönük yapılan çalışmaların da sürdürüldüğünü belirterek, "3 - 6 Mart'ta Ankara'da özellikle İran'ın ön planda tutulacağı 20 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan bir turizm fuarı var. Trabzon olarak bu fuara katılıyoruz. Otellerimiz, acentelerimiz, sağlık sektöründeki kurumlarımız ve turizmdeki tüm alt parametrelerimizi tanıtacağımız bir fuar organizasyonu. Bu fuar "Kardeş Şehir Trabzon Kardeş Ülke İran" sloganıyla düzenleniyor. Bu fuar aynı zamanda İran'ın ve Azerbaycan'ın kutlayacağı Nevruz Bayramıyla ilgili de bir ön hazırlık olarak değerlendirilebilir. Bildiğiniz gibi Mart'ın 15 - 20'sinden sonra sonuna kadar şehrimize İran'dan önemli miktarda turist gelmektedir. İranlı turistlerin daha rahat etmeleri, gezme ve alışveriş konusunda da şehrimizin hazır olmasıyla ilgili kamu ve özel kurumlar hazırlıklarını yapmalıdır" dedi. Hacısalihoğlu, Batum'da da ayrı bir fuar organizasyonu olduğunu vurgulayarak, "Batum'da 14 - 16 Mart tarihleri arasında bir inşaat fuarı düzenlenmektedir. Burada da TTSO olarak standımız vardır. Tüm üyelerimizin katılmalarını veya katılamayanların kataloglarını odamıza iletmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Hacısalihoğlu, Ramazan'dan sonra hızlı şekilde turizm sezonunun başlamasını beklediklerini de ifade ederek, "Ramazan'dan sonra özellikle Körfez ülkelerinden gelecek olan turistlerle bölgede bir yoğunluk olacağını gözlemlemekteyiz. Burada önemli olan fiyat istikrarını bozmamaktır" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar