Çarşı pazar yangın yeri!

Artan gıda enflasyonu vatandaşların en büyük sorunlarının başında geliyor. Temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çektiklerini ifade eden vatandaşlar oldukça dertli. Esnaf ise alım gücü düşen vatandaşın alışveriş yapamamasından yakınıyor

info@karadenizekonomi.com / 9.01.2023

Çarşı pazar yangın yeri!



Son dönemde artan gıda enflasyonu vatandaşı oldukça derinden sarsmış durumda. Sebze ve meyve başta olmak üzere temel gıda maddelerine erişmekte güçlük çektiklerini vurgulayan vatandaşlar, son olarak Et ve Süt Kurumu’nun 2023 yılının ilk günlerinde ete %29 zam geldiğini açıklaması vatandaşları bir hayli endişeye sürükledi.

Etin kilosunun 150 TL'den 180 TL’ye yükseldiğini ifade eden Kasap Sezgin Karaağaç, “Vatandaş alıyor ama zor alıyor. Daha önce 2 kilo alıyorsa artık 1 kilo alabiliyor. Hayat şartları oldukça zorlaştı. Birçok gıda maddesinde de durum aynı. Temel sorunumuz ise üretim yapmamamız. Üretim olacak ki tüketim olsun” dedi.

FİYATLAR SÜREKLİ ARTIYOR

Fiyatların sürekli arttığını dile getiren Pazarcı Nurten Kelebek ise, “Süt ile yoğurdun fiyatı geçen sene 25-30 TL arasındaydı, şu anda 60-70 TL arasında. Yumurta da geçen seneye göre iki kat zamlandı. Yumurtanın kolisi şu anda 90 liraya satılıyor. Geçen sene 40 liraya satıyorduk. Peynir, 50 liraydı, şimdi 60-70 lira arasında değişiyor.  Tereyağlarımız 150 TL’den 200 TL’ye çıktı. Milletin alım gücü kalmadı artık. Talep mecbur var çünkü bunlar temel gıda ürünleri. 500 lira da olsa az az alıyor insanlar” diye konuştu.

HEPİMİZE YAZIK OLUYOR

Özellikle hayvansal gıdalarda fiyat artışının oldukça fazla olduğunu vurgulayan Esnaf Ahmet Saylan, “200 liraya kim tereyağı alır? Et, 180 lira. Maaşlara verdikleri zam yüzde 25. Ben ülkeme üzülüyorum. Karı koca emekliyiz. Lüks bir yaşantımız yok, sadece kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Tatil yapmak zaten unutuldu ama vatana, millete, hepimize yazık ediliyor. Hayvancılık ve üretim bitmiş durumda. Bazen 60 liraya süt satıyorlar, ben 70 lira ödüyorum; bu köylü yaşasın, ineğini satmasın, üretsin diye.  Üretim olmayınca, maaşlara istediğin kadar zam yap işe yaramaz. İnsanları üretmeye teşvik etmeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

Yaren Kaya

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar