Kriz Büyüyor! Türkiye’de satılacak altın tükendi

Kapalıçarşı piyasasında gram altın bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Hem kuyumcular, hem uzmanlar artan talep nedeniyle altın ithalatındaki kotanın kaldırılmasına dikkat çekiyorlar. Öte yandan bir kg altında, dış ve iç piyasa arasında 5 bin dolarlık makas oluşmuş durumda.

info@karadenizekonomi.com / 15.04.2024

Kriz Büyüyor! Türkiye’de satılacak altın tükendi

 

Giresun Kuyumcular Derneği Başkanı Haşmet Özkan, güncel altın fiyatlarındaki değişimi değerlendirirken şunları söyledi: "Gram altın seçimden önce 2600 civarlarındaydı. Seçimden sonra 2500 liralara düştü. Yüz lira civarı düşme görüldü. Bunun nedeni aslında daha da fazla düşmesi lazımdı. Yurt dışında ONS fiyatı arttı. Döviz fiyatı geri geldi. Döviz fiyatının geri gelmesiyle altın fiyatı düştü."

Özkan, altın ithalatına getirilen kota konusunda da şu açıklamalarda bulundu: "Mevduattan çıkan paranın bir kısmı dövize bir kısmı altına yöneliyor. Yüksek talep arz-talep dengesini bozuyor. Geçtiğimiz yıl, altın ithalatına kota getirildi. Bu işi yapan 15 aracı kurum var ve aracı kurumlara sadece 25 ile 475 kilogram altın getirme izni verildi. İthalat rakamlarına baktığımızda geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 60'lık bir düşüş var."

Altın ithalatında kota kalkarsa fiyatların düşeceğini ifade eden Özkan, bu sayede gram altının daha erişilebilir olacağını belirtti. Ayrıca, Vakıf Katılım ve Ziraat Bankası'nın fiziki altın satışı yapacağını duyurmasının da piyasada olumlu bir etki yaratacağına dikkat çekti.

Özkan, altına yapılan yatırımın önemine de değinerek, "Genelde altın her zaman en güvenli liman olmuştur. Kişilerin altına yatırım yapmasını öneriyorum. Çünkü dövize yapılan yatırım ülkemiz ekonomisine de zarar veriyor. O yüzden altına yapılması hem geçmiş zamana bakarak bu zamana gelene kadar altın her zaman döviz bazında da çok yükseklik yapmıştır." şeklinde konuştu.

 

 Editör: Asel Gürsoy/ Röporaj: Yaren Kaya

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar