SÜRDÜRÜLEBİLİR DENİZ VE KIYISAL ALAN GELİŞİMİ SEMPOZYUMU

Gündem deniz ve kıyılarda sürdürülebilir gelişim üzerinde bilimin ulaştığı çalışmalar

info@karadenizekonomi.com / 21.09.2015

SÜRDÜRÜLEBİLİR DENİZ VE KIYISAL ALAN GELİŞİMİ SEMPOZYUMU

“MACODESU 2015” Sürdürülebilir Deniz ve Kıyısal Alan Gelişimi Uluslar arası Sempozyumu Trabzon’da yapıldı. Sempozyumda gerek ülkemizdeki, gerekse de dünyadaki deniz ve kıyısal alanlardaki sürdürülebilir gelişim üzerinde bilimin ulaştığı çalışmalar değerlendirildi.

KTÜ Prof.Dr.Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Necati Tüysüz, Balkan Çevre Birliği eski başkanı Prof.Dr.Hasan Hayri Tok, Balkan Çevre Birliği Başkanı Prof.Dr. Fokion Vosniakos, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.İlhan Aydın, Prof.Dr.Öner Demirel, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler katıldı.

Sempozyumda söz alan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz; son 40 yılda sürdürülebilirlik konusu hem kalkınma ve gelişmede, özellikle çevre konularında çok önemli bir yer tutmaya başladığını belirterek “ Devletler ve hükümetler bu kapsamda hem mevzuatlarında hem kurumsal yapılarında hem de uygulamalarında bu normların gereği düzenlemelere ve projelere girmek durumunda kaldılar. Başta kıyı ve çevre kanunu gibi mevzuatlarımızda ve bunların dayanağı olan diğer düzenleyici işlemlerimizde, kurumsal yapımızda da Türkiye Cumhuriyeti olarak bu hassasiyete yönelik düzenlemeler olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Karadeniz’in hem etkilenme hem etkileme alanı olarak Orta Avrupa’dan başlayıp Karadeniz’in kuzeyinde, doğusunda, batısında ve güneyindeki Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülkelerle geniş bir coğrafyayı etkilediğini ve bununla birlikte bu coğrafyanın yükünden ve kirliliklerinden yoğun bir şekilde etkilendiğine de değinen Vali Öz, “Bu konuda insiyatif alan sivil toplum kuruluşlarımıza uluslararası kurumlara tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu alanda bir yandan kirlilik oluşturan unsurlarla mücadeleye ağırlık vermek gerekirken diğer taraftan su ürünleri varlığı açısından sürdürülebilirliğe avlanma konusundaki kuralların net uygulanmasına eğitim ve denetim alanındaki uygulamaları aynı zamanda araştırma faaliyetlerine büyük ağırlık verilmesi gerektiğinin bir kez daha ifade etmek istiyorum.” Diye konuştu.

Konuşmalarından ardından sempozyuma katkıda bulunan Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Balkan Çevre Birliği, DOKA ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerine KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Necati Tüysüz tarafından birer plaket takdim edildi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar