Ekonomi kulislerinden varlık barışına

Altaş TV’de yayınlanan ve gazetemizin genel yayın yönetmeni Murat Gürsoy’un hazırlayıp sunduğu Karadeniz Ekonomi programının bu haftaki konukları NTS Yeminli Mali Müşavirlik ortakları Nedim Tolga Süer ile Kurtuluş Ozan Keser oldu.  Aynı zamanda hesap uzmanı olan her iki isim, ekonomi dünyasındaki gelişmeleri, beklentileri ve kulis bilgilerini Murat Gürsoy ile paylaştılar.

info@karadenizekonomi.com / 4.05.2021

Ekonomi kulislerinden varlık barışına

İşte programda akılda kalanlar…

Nedim Tolga Süer

“Salgında uzayan süreç kira yardımı gibi yeni beklentileri doğurdu”

“Giderek artış gösteren salgın nedeniyle nefes aldırıcı düzenlemeler talep edildi. Salgının ilk döneminde kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve bir kısım mükellef için de vergilerin ötelenmesi veya sigorta primlerinin ertelenmesi söz konusu oldu ki bu uygulama iş âlemini bir nebze olsun rahatlatmıştı. Ancak salgında uzayan süreç mükellefte yeni beklentilere sebep oldu. Kira yardımı bunlardan birisi. Bu konuda bir düzenleme üzerinde çalışıldığı kulislerde dillendiriliyor. Yeni bir yapılandırma ve af konusu da gündeme getirildi. Kaldı ki bu konuda mükellefin talebinin haklı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca matrah ve stok affı cinsinden bir beklenti de var. Tam kapanma günlerine denk düşen kurumlar vergisi beyannamesi ve ilk geçici vergi beyannamelerinin düzenlenip düzenlenmeyeceği de bir başka soru işareti…”

“Öte yandan günümüz iş dünyasında değişime hızla adapte olup organizasyonlarında hızlı dönüşüm sağlayan işletmelerin rekabette ön plana çıktığı kaçınılmaz bir gerçektir. Bir süre sonra uzaktan çalışmanın kalıcı hale geleceği bir dünyaya doğru evriliyor hayat. Ülkemizin çok büyük grup şirketlerinde başlayan ve zamanla diğer büyük ve orta ölçekli şirketlere de yansıyacak olan bu dönem aynı zamanda organizasyonlar için de yeni bir sürece işaret ediyor. Bu noktada devlet desteklerinin öne çıkmasıyla iş dünyası bu türden bilgilere daha çok ihtiyaç duyar hale geldi.”

Kurtuluş Ozan Keser

“Yeni varlık barışı ve yeni yılda İsviçre’nin finansal bilgi değişim sistemine katılımı neleri değiştirecek”

“Belli varlıkların gerek yurtiçinde gerek yurtdışında ama daha çok yurtdışında olsun Türkiye’ye getirilerek bildirilmesini esasına dayanan bir sistem olan Varlık Barışı ülkemizde 6’ncı defadır uygulanıyor. Özellikle son dönemlerde kısa aralıklarla uygulanmaya başlandı. Son iki üç yılda daha da sıklıkla… Ama son varlık barışının çok daha spesifik anlamları var. Öncelikle vergilendirmesi yok. Eski uygulamalarda bildirilen varlıklar üzerinden yüzde iki oranında vergi alınıyordu. İkinci önemli fark ise globalleşen dünyada birçok ülke ile çifte vergilendirme ve bilgi değişimi anlaşmamız var. Bu yıl itibariyle 54 ülkeyle finansal bilgilerin değişimi anlaşmamız var. Bu sayının önümüzdeki yıl 107 ülkeye çıkması bekleniyor. Ama burada bir ülke var ki çok önemli. İsviçre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren finansal bilgilerini Türkiye ile paylaşacak.  Daha doğrusu Türkiye, kendi vatandaşlarıyla ilgili olarak İsviçre bankalarındaki hesap ve bilgilere erişebilecek. Varlık barışı işte bu anlamda sistemde olmayan paraların sistem içine alınması için bir fırsat sunuyor. BU bağlamda para, döviz, menkul kıymetler veya taşınmazların 30 Haziran 2021 tarihine kadar sisteme girmesi zorunluluğu var. Kısmi af niteliği taşıyan varlık barışında elde edilen mala ilişkin vergi incelemesi yapılmıyor. Ve tabi ki suçtan kaynaklı mal edinimi elbette kapsam dışındadır.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar