Mobilya sektörü durma noktasına geldi

Ordu Marangozlar ve Mobilyacılar Dernek Başkanı Sefa Duran, mobilya sektöründe meydana gelen sorunlara değinerek özellikle hammaddeye ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarından bahsetti.

info@karadenizekonomi.com / 24.02.2021

Mobilya sektörü durma noktasına geldi

Salgın nedeniyle hem iç hem de dış pazarda önemli kayıplar yaşayan mobilya sektörü, MDF ve sünger gibi hammaddelerin ihracatında kurun yükselmesi nedeniyle tedarikte sorun yaşıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ordu Marangozlar ve Mobilyacılar Dernek Başkanı Sefa Duran, “İç pazarda ürün yetişmiyor. Dolar düşüyor ancak fiyatlar yükseliyor. Ürün de olmayınca piyasa biraz kara borsaya döndü. Örnek vermek gerekirse 300 liralık malzeme için 400 lira diyorlar. Bizim firmalarla görüşüp ürün sıkıntısını aşmamız gerekiyor. Hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sorun çözüldüğünde sektör rahat bir nefes alacak. Ancak verilen kredilerin geri ödemeleri başladı. Tabi yapılacak olan desteklerin şirketlerin durumuna göre yeniden olması gerek.” ifadelerine yer verdi.

Malzeme yok, üretim yok

Mobilya üretiminde kullanılan sunta, MDF, sünger, boya ve hırdavat malzemeleri gibi ürünlerin yüksek oranda zamlanması, zamlı fiyattan bile ürün bulunamaması, mobilya üreticilerini mağdur ettiğini ifade eden Duran, “Yaşanan bu olumsuzlar sektörü bir çıkmaza sokuyor. Sektörde faaliyet gösteren esnafı, buna bağlı olarak da hizmet alamayan vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu sorunu gidermek için büyük tedarikçilerle sık sık görüşüyorum fakat dövizdeki durumdan dolayı ürünlerini dış pazarda değerlendirmeyi tercih ediyorlar. Bu durum da üretim sağlayan ve istihdam yapan, ülkenin gelişimine katkıda bulunan esnafı olumsuz etkiliyor. Sektör durma noktasına geldi. Mobilya yapmak için malzeme bulamadıktan sonra nasıl üretim yaparız?” dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar