‘’Okullarda KDV indirimi sorunları da beraberinde getirdi’’

TÜRMOB Genel Başkanı Kartaloğlu, özel okullarda KDV indiriminin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesinin veliler ve özel okullar için olumlu bir düzenleme olduğunu ancak bu düzenlemenin tam okullar açılırken yapılmış olmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 1.09.2020

‘’Okullarda KDV indirimi sorunları da beraberinde getirdi’’

Özel okullarda KDV indiriminin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesinin veliler ve özel okullar için olumlu bir düzenleme olduğunu ancak bu düzenlemenin tam okullar açılırken yapılmış olması bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, ‘’Bu karar kapsamında, henüz fatura düzenlenmediyse KDV oranı, yüzde 1 olarak uygulanacak. Özel okullarca okul ücretinin yüzde 1 KDV oranı üzerinden yeniden hesaplanması, aradaki fark yüzde 7 KDV’nin ödeme yapıldıysa velilere iade edilmesi ya da yapılacak ödemelerden mahsup edilmesi gerekiyor. Uygulamada birçok özel okul, kayıt yenileme işlemlerine başlamıştı. Erken ödeme indirimlerinden de yararlanmak için daha önceden okul ücretlerinin tamamı ya da bazı taksitleri yüzde 8 KDV üzerinden ödenmişti. Henüz başlamamış bir öğretim yılı dolayısıyla yapmış oldukları ödemelere ilişkin vergiler için KDV Kanununun 8/2 maddesine göre velilerin doğrudan özel okulların bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekir. Aksi durumda, bu aynı dönem için aynı sınıfta okuyan öğrencilerin vergi dolayısıyla farklı ücretle okumaları sonucunu doğuracak. Gelir İdaresi Başkanlığının okullara daha önce ödenen KDV’lerin beyanname üzerinde indirimini sağlaması ve iadelerin okul tarafından yapılması ya da taksitli ödemelerde gelecek taksitlerden düşülmesini sağlanması daha doğru olacak. Böylece çok sayıda veli, vergi dairelerini muhatap almak zorunda kalmayacak’’ şeklinde konuştu.

‘’Servis ve öğrenci yurdu ücretlerini kapsamıyor’’

Diğer taraftan söz konusu kararın servis ücretlerini ve öğrenci yurtlarına ilişkin ücretleri kapsamadığını dile getiren Kartaloğlu, ‘’Bu ödemeler için yüzde 8 KDV uygulaması devam ediyor. Yine yemek ücretleri için 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 1 KDV uygulanmakta. Servis, yemek ve yurt ücretleri için de 31 Haziran 2021 tarihine kadar yüzde 1 KDV indiriminin getirilmesi bekleniliyor’’ dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar