Karadeniz’de kar eden firma sayısı 13’e düştü

İSO ilk 500 firmalarının, finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı yüzde 49,8’den yüzde 88,9’a yükseldi. Firmalar 2018 yılında elde ettikleri karın nerdeyse tamamını finansman giderlerine ayırdı.

info@karadenizekonomi.com / 1.06.2019

Karadeniz’de kar eden firma sayısı 13’e düştü

İSO Raporu

2018 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı ilk 500 firmanın, finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı yüzde 49,8’den yüzde 88,9’a yükseldi. Sanayi firmaları 2018 yılında elde ettikleri karın nerdeyse tamamını finansman giderlerine ayırdı. Yılın ikinci yarısındaki faiz oranlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak enflasyondaki artışlar, İSO 500 için olumsuz mali koşullar yarattı. Tüm bu olumsuzlukların etkisi Karadeniz Bölgesi’nde gözle görülür bir şekilde hissedildi. İSO raporunda Karadeniz Bölgesi’nde geçen yıl 17 olan firma sayısı bu yıl 13’e geriledi.

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Zor bir süreçten geçiyoruz.”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi başaran Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi ve Liman İşletmeleri Ltd. Şti, Borsan Kablo Elektrik Aydınlatma İnşaat San. ve Tic. A.Ş. ve Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş. kutluyorum. Göğsümüzü kabartan üç firmamızla ne kadar övünsek azdır. Zor bir süreçten geçtiğimiz aşikar. Yaşanan tüm zorluklara rağmen Samsun'dan üç firmamızın sıralamada basamak da yükselerek yer almasının anlamı ve önemi bizler için çok büyüktür. Bu firmalarımız çalıştılar, ürettiler, insanlarımıza iş ve aş sağladılar. Gurur kaynağı olan firmalarımız ülkeye sağladıkları katma değerle mücadeleyi, cesareti, inancı, azmi ve iradeyi temsil ettiler. Üretimin ve istihdamın, ihracatın gerçek kahramanları olan bu işletmelerimiz şehrimizin kalkınmasında ve markalaşmasında önemli bir rol üstlendiler. Firmalarımızın başarılarında payları olan herkese şükranlarını sunuyorum.”

Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, “Ordu’ya liman yapılmalı.”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Öncelikle ilk 500 de yer alan Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İth. İhr. A.Ş, Poyraz Poyraz Fındık Entegre San. ve Tic. A.Ş ve Durak Fındık San. ve Tic. A.Ş’yi kutluyorum. Ordu ilimizde bir liman olmayışı Ordu ilinin ihracat rakamlarına çok açık bir şekilde yansımaktadır. Siyasilerimizden Ordu’ya, Fatsa’ya ve Ünye’ye ayrı ayrı liman kurmalarını bekliyoruz. Bu sağlanırsa Ordu ili ihracat rakamları iki katına çıkacaktır. Bugün Ordu’da üretilen fındık Ordu’da ihraç edilmiş olsa  rakamlar Türkiye genelinde dikkat çeker hale gelecektir. O yüzden limanımızı Ordu ili olarak istiyoruz.”

Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, “Amasya’da tarımsal sanayi geliştirilmelidir.”

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, “İlk 500’ de yer alan Kozlu Gıda İmalat San. Tic.ve Taşımacılık A.Ş. kutluyorum. Amasya’da tarımsal sanayinin gelişmesi ile ilk ve ikinci 500 de firma sayımız artacaktır. Karadeniz Bölgesi’nde firma sayısının geçen yıla oranla azalmasında ülkemizin içinden geçtiği ekonomik sıkıntıların payı büyük. Temennimiz önümüzdeki yıllarda Amasya’nın ve Karadeniz’in firma sayısını artırmasıdır.

Karadeniz’den ilk sıradaKardemir Karabük’

Karadeniz Bölgesi’nden yer alan firmalar; Kardemir Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş, Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş, Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi ve Liman İşletmeleri Ltd. Şti.,Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İth. İhr. A.Ş, Durak Fındık San. ve Tic. A.Ş, Çınar Boru Profil San. ve Tic. A.Ş., Özgün Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Mescier Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş., Borsan Kablo Elektrik Aydınlatma İnşaat San. ve Tic. A.Ş, Kozlu Gıda İmalat San. Tic. ve Taşımacılık A.Ş., Poyraz Poyraz Fındık Entegre San. ve Tic. A.Ş., Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş
 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar