Özel sektör ve STK’lar ortak hareket etmeli

Sürdürülebilirlik Zirvesi 2019’ etkinliğinde, sürdürülebilirlik için devlet, özel sektör ve STK’ların ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 10.05.2019

Özel sektör ve STK’lar ortak hareket etmeli

İş dünyası, STK temsilcileri ve akademisyenlerin yer aldığı geniş bir katılımla gerçekleşen ‘Sürdürülebilirlik Zirvesi 2019’ etkinliğinde, sürdürülebilirlik için devlet, özel sektör ve STK’ların ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Zirvede konuşan Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğr. Üy. Dr. Dicle Yurdakul, “Bu tür sorunlar bizi sosyal sürdürülebilirliği dert etmeye itiyor. Bu sorunların muhatabı kimdir? Bugüne kadar top hep devletlere, hükümetlere atıldı, ancak karşımızda şöyle bir gerçek var: Dünyadaki en büyük 25 şirketin cirosu dünyadaki bütün ülkelerin gayri safi milli hasılasından fazla. Bu yüzden devletin yanında özel sektör ve sivil toplum kuruluşları beraber çalışmalı” dedi.

‘’SOSYAL SORUMLULUK ŞİRKETLERİN ANA STRATEJİSİ OLMALI’’

Şirketlerin sosyal sürdürülebilirlik ile ilgili sorunlara sadece sosyal sorumluluk kampanyaları ile eğilmeleri durumunda çözüme katkıda bulunma ihtimallerinin düşük olduğunu belirten Yurdakul, “Kurumsal sosyal sorumluluğun şirketlerin ana stratejisinin bir parçası haline gelmesi lazım. Bunu da bu sorunların olası çözümlerini iş modellerinin bir parçası haline getirerek sağlayabiliyoruz. Şirketler için hem karlı hem de sosyal fayda yaratabilecekleri iş modelleri kurgulamak mümkün ve bu konuda pek çok güzel örnek var” dedi.

‘’SOSYAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ‘AKTİF VATANDAŞLIK’

Zirvede konuşan IBM Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programları yöneticisi Ceyhun Göcenoğlu, “Sosyal sorunlarla ilgilenmek ve gönüllü olmak yalnızca kişisel hayatınız için değil, profesyonel kariyeriniz için de önemli. Zira gönüllülük ile takım oyuncusu olma, girişimcilik ve organizasyon içinde aktif görev alan bir çalışan olma gibi becerileri de kazanıyorsunuz” şeklinde konuştu. Gönüllü olmanın önemine ayrıca dikkat çeken Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Murat Çitilgülü sosyal sorunların çözümünde aktif vatandaşlık kavramının çok önemli bir yer tuttuğuna değindi.

S360 Kurucu ve CEO’su Kerem Okumuş ise “Küresel sorunları çözmek amacıyla yola çıkan yeni iş modellerinin ortaya çıkardığı pek çok inovasyonun ve yeni ürünün pazarda rakibi yok, bu nedenle kendilerine bir niş yaratıyorlar” diyerek, sosyal girişimciliğin toplumsal sorunları çözmenin yanı sıra maddi imkanlar da barındırdığını vurguladı.

‘’FARKINDALIĞA İMZA ATILMALI’’

Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr.Murad Canbulut da zirvede yaptığı sunumda, dünyada küresel tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu konuda örnekler veren Dr. Canbulut, “Bir tişörtün üretimi için 2 bin 500 litre su harcanıyor. Bu kadar suyu bir kişi iki buçuk yılda tüketebiliyor. İşin ciddiyetini kavramamız açısından çok çarpıcı. Su kaynakları konusunda dünyada sıkıntı yaşayan milyonlarca insan var. Yeni neslin toplumsal sorunlara ilgili olmadığı yönünde yanlış bir kanı var. Aksine yeni nesil daha bilinçli daha farkında ve sorumluluk düzeyleri daha yüksek, sosyal medya üzerinden örgütlenip farkındalığa imza atabilecekleri kampanyaları yapabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar