‘’Türkiye ekonomik hedeflerini yatırım yaparak tutturacak’’

Yontan, ‘’Türkiye'nin ekonomik hedeflerini tutturması için mutlaka büyümesi ve yatırım yapması gerekir. İstihdamın yüzde 56,6'sı hizmet sektöründe yer alıyor, sanayideki istihdam oranı ise yüzde 20'lerde kalıyor. İşsizliğin artmaması için en az yüzde 4 büyümemiz gerekir.’’

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2019

‘’Türkiye ekonomik hedeflerini yatırım yaparak tutturacak’’

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) 23. Olağan Genel Kurulu Sheraton Otel’de yapıldı.  Genel Kuruluna Ordu Mali Müşavirler Odasını temsilen Oda Başkanı Bahadır Baş, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Fatsa Belediye Başkan Yrd. Ercan Yurttaş, Üst Birlik Delegeleri; Ercan Kır, Ali Yalçın, Sayit Gültepe, Barış Sayan, Mustafa Çörtük ve oda yöneticileri ile temsil edildi.

Türkiye nüfusunun 82 milyon olmasına karşın gerçek usul ile kurumlar vergisi mükellef sayısının nüfusa oranının sadece yüzde 3,3'te kaldığını belirten TÜRMOB Genel Başkanı A.Masis Yontan, ‘’Bunun nedeninin ülkedeki yetersiz sermaye yapısı olmasıdır. Yeni kurulan limited şirketlerinin yüzde 59,52'sinin, yeni kurulan anonim şirketlerin yüzde 68,55'inin sermayesi 100 bin liranın altındadır. Türkiye'nin ekonomik hedeflerini tutturması için mutlaka büyümesi ve yatırım yapması gerekir. İstihdamın yüzde 56,6'sı hizmet sektöründe yer alıyor, sanayideki istihdam oranı ise yüzde 20'lerde kalıyor. İşsizliğin artmaması için en az yüzde 4 büyümemiz gerekir. TÜRMOB olarak beyan süreleri, muhtasar ve SGK beyannamelerinin birleşmesinin ötelenmesi, net hasılat esası uygulamasının yasadan çıkarılması, defter beyan sisteminin iyileştirilmesi gibi konularda başarı sapladık.  "Belli bir süre mesleği yapmış olanlara yeşil pasaport talep ediyoruz. Mali tatilin de daha insani bir hale gelmesini istiyoruz, Maliyenin de bir kaybı olmaz. Ayrıca üç sorunumuz da Gelir İdaresi Başkanlığında çözüm bekliyor. Meslek mensuplarına mücbir sebep halinin tanınması, giderlerle ilgili kavramın genişletilmesi ve yeminli mali müşavir meslektaşlarımın mesleki sorumluluklarının makul seviyeye getirilmesini istiyoruz. Bunlar üzerinde çalışılıyor. Beyannamelerin ön denetiminin meslek mensuplarınca yapılmasını da talep ediyoruz’’ dedi.

‘’ Vergi yasalarının yayımlanmasında bizler aktif rol alacağız’’

Her yerde ifade ettik hayata sadece meslek sorunları itibari ile bakamayız. Ne kadar iyi bir ülkede yaşıyorsak mesleki sorunlarımız da daha iyi çözümlere ulaşması mümkün olacaktır diyen Türkiye Çağdaş Demokratlar Platformu Genel Başkan Adayı YMM Emre Kartaloğlu,’’Bu anlamda dedik ki sosyal muhasebe yapacağız. Mali müşavir bakış açısıyla tüm ülke meselelerine bakacağız. Ekonomik sorunlarımıza, çevre sorunlarına, demokrasi-adalet- hukuk sorunlarına mali müşavir bakış açısıyla sosyal muhasebe yaparak yaklaşacağız. TÜRMOB olarak raporlar yayınlayarak bizi yönetenlere ışık olacak, çözüm önerileri sunarak mesleğimizin itibarını yükselteceğiz. Devletimiz var oldukça bizim mesleğimiz Türkiye’nin en önemli mesleği olmaya devam edecektir. Ülkenin mali mevzuatının belirlenmesinde,  vergi yasalarının yayımlanmasında bizler aktif rol alacağız. Gönüllülük esasıyla çalışarak ülkenin mali siyasetini biz belirleyeceğiz. Hiçbir zaman kişisel kavgaların ve tartışmaların içinde bulunmadık bulunmayacağız. Hiçbir zaman yalan söylemedik söylemeyeceğiz. Biz hayal tacirliği yapmayacağız, biz hiçbir meslek mensubunun aklıyla dalga geçmeyeceğiz, aklımızla dalga geçilmesine izin vermeyeceğiz. Her zaman samimiyetle söyledik söylüyoruz bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor buna asla izin vermeyeceğiz. Hep birlikte başaracağız. Aslında hepimiz bir Genel Başkan, Bir Yönetim Kurulu Üyesi olacağı, birlikte yöneteceğiz’’ ifadelerini kullandı.

‘’Mesleğimizin en önemli sorunu arabuluculuk’’

Mesleğimiz ile ilgili en önemli sorunlardan biriside arabuluculuk konusunda mali müşavirlere yapılan haksızlıktır diyen Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ, ‘’Mesleğimiz ile ilgili en önemli sorunlardan biriside Arabuluculuk konusunda Mali Müşavirlere yapılan haksızlıktır. Biz Mali Müşavirler; Bilirkişilik, yönetim ve denetim Kayyumluğu, konkordato komiserliği, uzlaştırmacılık yapabiliyoruz. Ama İşçi işveren uyuşmazlıkları ve ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapamıyoruz. Dünya uygulamalarına baktığımızda sadece bizde ve Yunanistan da bu Arabuluculuk avukatlara, hukukçulara bırakılmış. Diğer ülkelerde herkes eğitimini almak şartı ile mesleği ile ilgili arabuluculuk yapabilmektedir. Yasal olarak belki arabuluculuk yapamıyoruz. Ama uygulamada bütün meslek mensupları müşterilerinin işçi işveren uyuşmazlığında fiilen zaten arabuluculuk yapıyoruz. Nerden bakarsanız bakın tutarsızlık. Biz Mali Müşavirlere ekmek kapısı diye değil; Adalet sistemi çabuk hızlı ve doğru karar versin doğru sonuca ulaşsın diye Mali Müşavirlere de mesleki konuları ile ilgili Arabulucu olma hakkı verilmesini savunuyoruz.  Bu konuda hep beraber yüz on bin kişilik muhasebe ailesi birlikte hareket etmeli birlikte bu konuyu savunmalıyız’’ şeklinde konuştu.

‘’Seçimin sonunda ülke kazanacak’’

İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir, ‘’Sorunlarımızı biliyoruz, çözüm önerilerimizi de biliyoruz. Genç, dinamik, fiilen bu mesleği yapan, bu işi emeklilik olarak düşünmeyen sizler görev verirseniz, bir veya iki dönem sonra bürosuna dönecek genç, sıcak, içimizden bizden biri buraları siyasete giden yol olarak düşünmeyen, basamak olarak kullanmayacak bu görevi tamamladıktan sonra da yine bizim aramıza dönecek olan arkadaşımızla seçimlere gidiyoruz. Çağdaş demokrat grup 14 Ekim’de grup şapkasını bir kenara bırakacak, meslek grup şapkasını giyip sizlerle birlikte yoluna devam edecektir.  İnanıyorum ki seçimin sonucunda mesleğimiz ve ülkemiz kazanacaktır. Biz 30 yıldır Çağdaş Demokrat Grubu olarak buradayız ve yarından sonra da burada olmaya devam edeceğiz diyor ve hepinize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum.

‘’Meslek mücadelemizi sürdüreceğiz’’

Seçim sonucundan açıklama yapan TÇDP Grubu adına açıklama yapan Platform Başkanı Yahya Arıkan; “Mesleğimizin gelecek üç yıllık dönemin, yönetme sorumluluk ve onurunu bizlere veren tüm delegelerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Otuz yıldır olduğu gibi bundan sonrada odalarımızla, delegelerimizle ve meslektaşlarımızla meslek mücadelemizi sürdürme kararlılık ve azmimizi meslektaşlarımızdan aldığımız güçle gerçekleştireceğiz. Grubumuza gösterdikleri güvene ve destek için öncelikle tüm Oda Başkanlarımıza, Oda Yöneticilerimize, delegelerimize ve tüm meslek camiamıza en içten duygularımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz’’ dedi

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar